Deel dit artikel
-

Huizenkopers gaan makelaars beoordelen

Funda.nl werkt aan een nieuw siteonderdeel waarbij klanten beoordelingen gaan schrijven over makelaars. Het kaf wordt van het koren gescheiden op een markt die onder druk staat.

Zelfs makelaars blijven niet buiten schot voor de recensie schrijvende consument. De drieduizend aangesloten NVM-leden gaan kritisch onder de loep op hun eigen site Funda.nl. In juni opent de huizensite, met een half jaar vertraging, een optie waarbij huizenzoekers recensies kunnen gaan schrijven over de bemiddelaars op de woningmarkt.

Het is nog niet duidelijk of de recensies enkel over de makelaarkantoren gaat of ook over hun medewerkers.

In 2011 verkochten NVM-leden 89.000 woningen, wat zeven procent minder is dan het jaar ervoor. De woningmarkt zit, in de woorden van marktkenners, ‘op slot’. De binnenkort te lanceren Fundaoptie kan het kaf van het koren helpen scheiden onder de bemiddelaars op deze markt.

Een partij die niet zal malen om deze noviteit, is Google. Het bedrijf gebruikt recensies graag en veel bij verticale productvergelijkers, onder meer voor webwinkels, de vlieg- en hotelmarkt. De onderneming speelt al sinds 2009 met de gedachte om actief te worden op de huizenmarkt.

Het bereik van Funda steeg in het jaar tot december 2011 met tien procent tot 15,4 procent.

Foto: Nate Steiner (cc)

Deel dit bericht

13 Reacties

Rolf

Nu moeten de makelaars nog harder aan de bak. Ik denk dat dit een hele goede zaak is.

Han Tuttel (@tuttel)

Ach, zo nieuw is dit niet. Er is al een jaar lang een vergelijkingssite voor makelaars waar consumenten hun mening (massaal) geven over de dienstverlening van de makelaar – http://WieIsDeBesteMakelaar.nl

Ook op JAAP.nl is de score van de makelaar qua klanttevredenheid al terug te vinden. Funda moet dus wel!

Claus van Mierlo

Inderdaad…Funda moet dus wel.
Toch jammer, dat Funda nooit zélf het initiatief neemt tot het lanceren van nieuwe middelen om de makelaars tegemoet te komen. In een markt als deze, zou je toch wat meer mogen verwachten van een organisatie die haar bestaan volledig te danken heeft aan de makelaars die er hun woningaanbod op plaatsen.

Trendvolgers zijn er al genoeg. Het zijn juist de trendsetters die het verschil maken en hun nek uit durven steken. Nee, Funda ‘schiet’ liever op honden als blijk van waardering voor creativiteit en initiatief. Pas veel later gaan ze zich dan realiseren, dat een andere (lees: vernieuwende) aanpak misschien toch wel vruchten afwerpt. De toekomst zal het leren…

Marc Eerden

Goed initiatief van Funda, de WIDBM widget op de kantoorpagina van de makelaarskantoren is blijkbaar functioneel. Misschien kunnen ze beter een andere echt verniewende tool op de website plaats ( bv aankoop app ABN AMRO bank). Publicatie van beoordelingen over aangesloten makelaars (kantoren) kan het beste gebeuren door een andere partij.

Ruud Orbon

Wij van WC-eend adviseren WC-eend… De makelaars van Hendriks en Hoekstra & van Eck hechten veel waarde aan objectieve en vooral onafhankelijke beoordelingen. Dit is een van de redenen waarom wij actief een onafhankelijk platform als http://www.WieIsDeBesteMakelaar.nl promoten. Inmiddels hebben wij vele honderden beoordelingen en zonder tussenkomst of invloed te hebben op de beoordeling vermelden wij sinds 2010 wij de score van WIDBM realtime op onze website. Wij gaan echter nog een stapje verder… naast de kantoorbeoordelingen worden zelfs de beoordelingen van de individuele makelaar op de persoonlijke webpagina van de makelaar getoond.

van Deurzen

Ik begrijp wel dat makelaars http://www.WieIsDeBesteMakelaar.nl willen promoten… Beoordelingen zijn belachelijk hoog. Zoek in Leusden en alle makelaars scoren hoger dan een 8 (zelfs met meer dan 30 beoordelingen voor 1 makelaar, en Nederlanders scoren normaliter op alles laag, een 7 is namelijk al erg goed), ik zag zelfs een waardering zonder commentaar van alleen maar 10-en… Dus NEE, http://www.WieIsDeBesteMakelaar.nl is niet erg objectief lijkt het… Hopen dat Funda.nl het straks een stukje beter gaat doen, als het al zin heeft.

M. van den Bosch

Het is broodnodig dat makelaars worden grootschalig worden beoordeeld. Er zitten zoveel boeven tussen. Zelf heb ik met Hamer & Ran makelaars in Haarlem te maken gehad, die nooit zijn afspraken nakwam en ik veel schade heb geleden. Op hun eigen website roemen ze zich zelf met allerlei nepreacties van klanten met hoge cijfers. Ik kan je vertellen dat dat niet klopt! Dus zo snel mogelijk het kaf van het koren scheiden daar is de klant mee gebaat.

P.Muller

Mede door de positieve hulp bij de verkoop van mijn woning ,rustig meedenkend, inlevend in de situatie, heb ik een bijzonder goed gevoel bij de Makelaar van Boekweit/Olie te Hoorn.
AANRADER!!
P.Muller uit Hoorn

Leon

Na lange tijd het geleuter van makelaars aanhoren tijdens verschillende bezichtigingen heb ik vorig jaar mijn huis een op een zonder aan-/verkoopmakelaar gekocht. Geen 10.000 euro naar makelaars, betere bezichtiging, goed contact met verkoper. Aanrader!!!

Bart V.

Beoordelen op Funda klinkt leuk, maar blijkt een wassen neus. De makelaar bepaalt wie er mag beoordelen. Prima recept voor hoge scores dus, want kritische geluiden zullen zo niet worden uitgenodigd.

Rens - De gratis makelaar

De gratis makelaar is een zeer slechte makelaar, ze hebben er weinig verstand van en noemde mijn vraagprijs dan ook onrealistisch! Terwijl mijn woning wel verkocht is voor deze prijs! Ze nemen geen verantwoordelijkheid en weten vaak niet hoe ze je vragen moeten beantwoorden, ze zijn onbeschoft en hangen de telefoon gewoon in je oor op.
Zwaar amateuristisch personeel, slechte foto’s.
Ik zou voor een echt makelaar gaan!

Ten Hoor versus ERAMakelaardijhetRaadhuis te Beilen(Rutger Bakker)

Op funda kun je als potentiële koper je revieuw niet kwijt voor de betreffende makelaar. Je moet namelijk uitgenodigd worden door deze makelaar en zo te zien staan er alleen revieuws van mensen op die een opdracht (lees betaling) hebben gedaan aan de makelaars.

Als koper voor een pand hebben wij zeer slechte ervaringen met makelaar Rutger Bakker van ERAMAKELAARDIJHETRAADHUIS TE BEILEN. Hij belt niet uit zichzelf terug (je moet er iedere keer achteraan als je een bod hebt gedaan terwijl wel afgesproken dat hij gelijk terug zal bellen). Heb je een bod gedaan dan gebruikt hij mijns inziens de tijd om een hogere bieder te vinden en de woning te laten bekijken. Op deze manier vindt ik dat hij mensen tegen elkaar uitspeelt om het hoogste bod te krijgen. We hadden tot twee keer toe akkoord gekregen op een bod om de woning te kopen, maar deze makelaar stelt mijns inziens dan nog alles in het werk om een hogere bieder te vinden omdat de handtekening nog niet staat (onze ervaring is dat een mondelinge afspraak, zoals wij hadden, werkelijk niets meer waard is bij deze makelaar). Ons advies voor mogelijke kopers bij deze makelaar, zorg dat je dezelfde dag de handtekening krijgt van de verkoper. Zelfs nadat de deal mondeling is gesloten en de voorlopige akte toegezegd, dan weet deze makelaar binnen ca.1,5 uur (na akkoord bod) nog een hogere bieder te vinden. Dit is ons helaas overkomen. Als koper wees op je hoede!! Onze ervaring bij hem niets is wat het lijkt, waardoor hij ons een zeer onbetrouwbaar gevoel geeft !! (hij zegt je al toe dat de verkoopakte opgemaakt gaat worden voor je) Als geheel krijgt hij hierdoor van ons de laagste beoordeling die je maar kan bedenken (hoewel we niet alles kunnen beoordelen zoals bijv. kennis), zo ga je in onze ogen niet met al gemaakte afspraken om. We vragen ons ook erg af of dit juridisch wel in de haak is, dit zullen we nog onderzoeken.

Michael

Ik ben groot voorstander van meer transparantie in deze beroepsgroep. Er zitten veel miskleunen tussen en het beeld van mannetjes op scooters die geen antwoorden paraat hebben bij de simpelste vragen hoor ik ook vaak om mij heen.
Gelukkig is er inmiddels verandering op komst door online makelaars. DeGratisMakelaar.nl zorgt bijvoorbeeld voor een transparant biedproces waardoor de onderlinge handjeklapdeals van makelaars niet meer mogelijk is. Echt een mooi concept dat zorgt voor openheid en eerlijkheid. Heb zelf goede ervaringen met hen en kan hen dan ook van harte aanbevelen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond