Deel dit artikel
-

IFA: televisie al bijna zo realistisch als schilderij

Na groot, groter, grootst lijkt het adagium van elektronicafabrikanten scherp, scherper, scherpst. Zowel Panasonic als Sony toonde gisteren hun 4k en 8k televisies.

De tv-markt is in beweging, maar tegelijkertijd doet bijna geen tv-fabrikant goede zaken. De marges staan onder druk, en zonder innovaties krijgen de Sony’s, Samungs en Panasonics van deze wereld de consument nauwelijks in beweging.

Draaide IFA 2011  vooral om de Smart tv, oftewel internettelevisie, op IFA 2012 domineren 3D en zeer hoge resolutie televisie, beter bekend als 4k en 8k. De getallen  geven de resolutie aan: 4k is vier keer zo scherp als HDTV nu en 8k is acht keer zo scherp.

En om duidelijk te maken hoe scherp dat is, toonde Sony een krant op een 4k-scherm die inderdaad van een paar meter afstand goed was te lezen. Het duurt niet lang meer of het realisme van een schilderij wordt geëvenaard.

Toegegeven: de schermen zijn momenteel onbetaalbaar. Sony’s XBR-84X900 (met draadloos internet) kost alleen al 25.000 euro. Bovendien is er nog geen content. Sowieso vergt 4k en vooral 8k meer bandbreedte waarover kabelaars momenteel niet beschikken.

De 84 inch (213 cm) televisie met 4K resolutie van Sony zal niettemin reeds december 2012 verkrijgbaar zijn, evenals een CineAlta ‘F65’ professionele 4K videocamera en 4K bioscoop- en 4K homeprojectoren.

De nieuwe Sony CEO Kazuo Hirai benadrukte dat dit soort televisies een van de aandachtsgebieden is waar zijn bedrijf zich de komende tijd op wil richten.

Naast nieuwe televisies, werden ook drie nieuwe Android-smartphones en een tablet aangekondigd. De nieuwe Xperia Tablet S gaat in de VS minimaal 399 dollar kosten.

De smartphones met namen als Xperia T, Xperia V en Xperia J moeten een soort mobiele mediacentra worden. De Xperia T is geschikt voor het afspelen van Full HD video. Kopers van de nieuwe Xperia-telefoons mogen de streamingdienst Music Unlimited zestig dagen gratis uitproberen.

De nieuwe Vaio-lijn met Windows 8 wordt gekenmerkt door een inklapbaar toetsenbord en een aanraakscherm. Al deze producten zullen nog dit jaar verschijnen.

Meer IFA nieuws bij Emerce Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond