Deel dit artikel
-

Incasso- en verdeelorganisatie NORMA overweegt eigen Spotify

Belangenbehartiger, incasso- en verdeelorganisatie voor uitvoerend kunstenaars op het gebied van naburige rechten NORMA pleit voor een nieuw systeem waarbij muzikanten rechtstreeks geld ontvangen voor streamingdiensten. NORMA wil desnoods een eigen Spotify optuigen.

Vaak wordt vergeten dat streamingdiensten als Spotify geen contracten sluiten met individuele artiesten, maar met labels. De artiest moet dan in de contractonderhandelingen met het label zien te bedingen dat het hem/haar laat meedelen in die internetopbrengsten. Aangezien labels vaak grote ondernemingen zijn en tegelijkertijd ook de opdrachtgever van de artiest, laat de uitkomst zich raden.

Het zou natuurlijk veel logischer zijn als muzikanten geld voor Spotify via een organisatie als NORMA of Sena zouden ontvangen, stelt Wisso Wissing, directeur van stichting NORMA, in een open brief. ‘Zo’n systeem geldt bijvoorbeeld voor het draaien van muziek in kroegen; zolang de kroeg maar aan Sena betaalt, kunnen musici en platenproducenten dit gebruik niet verbieden. Dat is wettelijk geregeld. Omdat Sena namens alle muzikanten en platenmaatschappijen onderhandelt over de hoogte van de vergoeding, hebben zij een stevige onderhandelingspositie. Daardoor kan zij hogere bedragen uitonderhandelen dan een muzikant zou krijgen als hij zelf met een kroeg zou onderhandelen.’

Dit collectieve systeem geldt echter niet voor gebruik op internet. Dat hebben de platenlabels aan het begin van deze eeuw goed voor zichzelf geregeld, zegt Wissing. ‘Toen de online rechten bij nieuwe Europese wetgeving aan de orde kwamen, wilden platen- en filmmaatschappijen zelf kunnen beslissen over het gebruik van hun producties op het internet. Onder druk van hun machtige lobby, werd in de wetgeving opgenomen dat voor het ‘On demand gebruik op internet’ aan individuele platenmaatschappijen – en muzikanten- toestemming moet worden gevraagd.’

NORMA is druk aan het lobbyen om de positie van de muzikant onder aandacht van de wetgever te brengen en te pleiten voor een collectief systeem voor online rechten. Daarnaast biedt NORMA al jaren de iTunesservice. Omdat muzikanten zonder label geen toegang hebben tot de iTunes Store, biedt NORMA muzikanten de mogelijkheid om via NORMA hun tracks op iTunes te zetten. De opbrengsten uit verkoop worden dan doorbetaald aan muzikanten.

Deel dit bericht

2 Reacties

Ralph

Wat kansloos… Die ‘belangenverenigingen’ zijn de echte boeven! Ik kan mij BUMA nog herinneren met nieuw kantoormeubilair van een ton euro…

JeroenW

Die gaat er dus komen aangezien alles en iedereen omrolt en pootjes geeft als de muziekindustrie iets wil.

Kans dat mensen een dienst gaan gebruiken die door de copyright maffia is opgericht lijkt me nihil

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond