Deel dit artikel
-

iShuffle bij Apple: topbestuurders exit

Apple raakt twee topbestuurders kwijt. Hoofd iOS Scott Forstall en retailbaas John Browett moeten het veld ruimen na ‘cruciale fouten’. Dat meldt The Wall Street Journal.

Beiden zouden zijn gevraagd om op te stappen. Forstall zou geweigerd hebben openlijk zijn excuses aan te bieden voor de kaartenmap in iOS 6, die vol fouten zat. Uiteindelijk heeft CEO Tim Cook de excuusbrief alleen ondertekend.

Browett, afkomstig van de Britse winkelketen Dixons, stapt na tien maanden al op. In een poging om op personeelskosten te besparen, probeerde hij een nieuwe formule uit waardoor parttime medewerkers onverwacht minder uren hoefden te draaien. Dat leidde tot speculaties in de media over massaontslagen. Browett bood daarop zijn excuses aan en de oude formule werd teruggedraaid. Apple zoekt een vervanger.

Vooral het vertrek van Forstall (43) is extra pijnlijk. Hij werd gezien als de jeune premier van Apple, overigens met hetzelfde ontvlambare temperament als Steve Jobs, en werd vaak als diens opvolger genoemd. Forstall heeft vijftien jaar bij Apple gezeten. Forstall lag al moeilijk binnen de organisatie en had vaak conflicten. Volgens Cook blijft Forstall voorlopig nog wel adviseur van Apple.

Blijkbaar om het leed te verzachten heeft Apple bestuurders Jony Ive, Bob Mansfield, Eddy Cue en Craig Federighi meer verantwoordelijkheden binnen hun rol gegeven. Zo krijgt Apples topontwerper Ive de leiding over Human Interface (HI) binnen alle afdelingen en krijgt hij dus ook de gedeeltelijke zeggenschap over de software.

Omdat Wall Street maandag was gesloten vanwege de orkaan Sandy, is niet duidelijk hoe beleggers op het nieuws hebben gereageerd. Ook vandaag blijft de beurs dicht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond