Deel dit artikel
-

Keurige halfjaarcijfers voor eBay

De halfjaarcijfers van eBay voldoen grotendeels aan de verwachtingen van beleggers. Op een omzet van 3,88 miljard dollar, kwam de winst over het tweede kwartaal uit op 640 miljoen dollar, tegen 692 miljoen dollar een jaar geleden.

Het veilingbedrijf, eigenaar van het Nederlandse Marktplaats, spreekt van een sterk kwartaal, waarin ook dochter PayPal goed scoorde (pdf). Het volume van PayPal (transacties tussen gebruikers onderling) groeide 24 procent naar 42 miljard dollar. Het bedrijfsonderdeel zag zijn omzet stijgen met 20 procent naar 1,6 miljard dollar.

Wel geeft CEO John Donahoe van eBay toe dat de macro-economische omstandigheden in Europa een uitdaging blijven. EBay splitst zijn internationale activiteiten niet uit, dus is niet bekend hoe goed Marktplaats het heeft gedaan. Mobiele commerce zit wel wereldwijd in de lift.

Voor het komende kwartaal wordt rekening gehouden met een omzet van 3,8 tot 3,95 miljard dollar. Dat is lager dan beleggers hadden gehoopt.

Chipmaker Intel stelde vanavond ietwat teleur. De omzet van 12,8 miljard is maar twee procent hoger dan een jaar geleden. De winst kwam uit op twee miljard dollar. Intel heeft last van tegenvallende pc verkopen, die lagen elf procent lager in het tweede kwartaal. Daarentegen kan Intel profiteren van de stijgende verkopen van tablets en smartphones. Sinds kort is Intel partner van Samsung. Dat bedrijf gaat de Atom-processor gebruiken voor de aanstaande Galaxy Tab-tablet. Niettemin heeft Amerikaanse chipproducent de verwachting voor de omzet dit jaar naar beneden toe bijgesteld.

Ook de halfjaarcijfers van IBM voldeden niet volledig aan de verwachtingen. De winst bedroeg 4,3 miljard dollar (inclusief een herstructureringslast van 1 miljard dollar) op een omzet van 24,9 miljard. Daarmee was de omzet drie procent lager dan vorig jaar. Big Blue ziet zijn mainframe-activiteiten wel toenemen en ook middleware (WebSphere, Information Management, Tivoli, Social Workforce Solutions, het voormalige Lotus Notes) groeide. WebSphere, softwareproducten voornamelijk gericht op webtechnologie en het ontsluiten van databanken en backend-systemen, blijft jaarlijks zo’n negen procent groeien.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond