Deel dit artikel
-

Marc van der Chijs verlaat China met frustraties

Entrepreneur Marc van der Chijs, die een nieuw bestaan opbouwt in Vancouver, blikt met gemengde gevoelens terug op zijn dertien jaar in China. ‘Het werd steeds moeilijker om als niet-Chinees zaken te doen,’ schrijft hij op CNN Money.

Van der Chijs ging in 2000 naar China om voor Daimler te werken, om vervolgens diverse internetbedrijven te starten, de YouTube-concurrent Todou, de Aziatische tak van Spil Games en online modesite UnitedStyles. Ook investeerde hij in diverse Chinese startups.

Een jaar of twee geleden begon zijn liefde voor China weg te ebben, schrijft hij. ‘Buitenlanders moeten tegenwoordig meer geld meebrengen om een bedrijf op te zetten. Buitenlandse ondernemingen worden veel strenger aan regels onderworpen. Er waren enorm veel kansen, maar ik voelde me er ook steeds minder welkom.’

Het internet in China is traag en wordt te veel gereguleerd. ‘Sommige sites zijn alleen nog via een VPN te lezen, wat het leven niet makkelijker maakte, en al helemaal niet toen die VPN’s ook weer werden geblokkeerd.’

Van der Chijs klaagt ook over de toegenomen luchtvervuiling en het slechte eten, waaraan hij zijn kinderen niet wilde blootstellen.

De Nederlander gaat in Canada aan de slag voor CrossPacific Capital, dat in Amerikaanse bedrijven investeert. Maar Van der Chijs is wel van plan om die bedrijven ook aan Chinese contacten te helpen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het met China weer beter zal gaan.’

Deel dit bericht

2 Reacties

miriam

Liever geen zaken doen met chinezen, Het is een walgelijke cultuur. Het eten bestaat uit levend gevilde dieren. Geen Chinese producten en de wereld wordt een betere plek om te leven.

Erwin Moojen

Erg interessant artikel. Eerlijk gezegd denk ik dat het voornamelijk ligt, zoals hij zelf ook al een beetje aangeeft, aan de levensfase waarin hij zich bevindt. Ik heb in 1998 een jaar in China gewoond en vond het prachtig, maar toen ik in 2010 terug ging was het een stuk minder leuk en irriteerde ik me ook aan dingen die me 10 jaar eerder niet opvielen. Jammer dat hij niet terug naar Nederland komt, want hij is een aanwinst voor de Nederlandse ondernemerswereld (maar is dat ook vanuit Canada natuurlijk)!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond