Deel dit artikel
-

Nederlandse pensioenfondsen ‘verliezen’ op beursgang Facebook

(update) Pensioenfondsen voor ambtenaren en zorgpersoneel in Nederland hebben miljoenen euro’s ‘verloren’ op de beursgang van Facebook.

Nederlands grootste pensioenfondsen APG en PGGM hebben niet kunnen profiteren van de beursgang van ’s werelds populairste profielensite. Enkele weken na de beursgang beschikten zij over respectievelijk 330.500 en 316.226 aandelen. De koers van Facebook steeg nooit en halveerde sinds de eerste notering tot negentien dollar.

Wanneer de pensioenfondsen instapten, of ze bijkochten en wanneer ze verkochten, kan Het Financieele Dagblad niet melden. De krant baseert zich in zijn bericht over de Nederlandse fondsen op data aan het einde van het tweede kwartaal. De instanties zelf reageren niet inhoudelijk.

Het verlies op de Facebookaandelen raakt Nederlandse gepensioneerden niet in hun portemonnee. Het koersverlies ligt bij beiden maximaal rond de zes miljoen euro. Dat is een druppel op de gloeiende plaat bij belegde vermogens van 300 miljard (APG) en 125 miljard (PGGM).

Zakenbank Morgan Stanley is een van de financiële partijen die niet maalt om het slechte koersverloop van Facebook. De bank begeleidde de profielensite naar de beurs, verdiende daar 176 miljoen dollar mee en hoort vandaag de kassa weer rinkelen. Morgan Stanley verdient namelijk nog eens honderd miljoen dollar, omdat het tijdelijk aandelen kon kopen onder de beurskoers. De winsten verdeelt de bank met de anderen die Facebook naar de beurs brachten.

    Update

: Naar aanleiding van reacties op dit verhaal melden we expliciet dat niet duidelijk of de genoemde verliezen daadwerkelijk gerealiseerd zijn of theoretisch zijn omdat de aandelen niet zijn verkocht.

Foto: jonel hanopol (cc)

Deel dit bericht

12 Reacties

Rambo

Wat een sukkels!

jo

idd rambo, wat een knurften.
maar och, het is maar 6 miljoen.

kan er echt niet bij.

Erwin Boogert

Rambo, Jo, volgens mij is het zo dat deelnemers aan pensioenfondsen hen het mandaat geven hun geld te beleggen. En aangezien beleggen niet de ‘zekerheden’ van bijvoorbeeld sparen geeft, kunnen koersen ook dalen. Hard. Dat is er inherent aan. De positieveling zou het omdraaien en zeggen ‘Goed dat ze het probeerden met een klein zakje geld’.

Dirkjan

Momenteel is natuurlijk elk verlies voor pensioenfondsen, teveel.

Maar ze geven zelf aan dat het deels vanwege indexes is gebeurd (al is onduidelijk in welke index Facebook dan al zit) en het is ook niet duidelijk (of en) wanneer ze zijn uitgestapt. Dat er verliezen geleden worden bij beleggingen is zoals Erwin al aangeeft, gewoon inherent aan het spel zelf. Met zoveel onzekerheden en inderdaad zo’n relatief klein verlies, kan ik me niet goed voorstellen waarom dit onduidelijke punt dus (al) nieuwswaardig is.

Oli4B

“Wanneer de pensioenfondsen instapten, of ze bijkochten en wanneer ze verkochten, kan Het Financieele Dagblad niet melden.”
Met andere woorden dit is een suggestieve posting. Wat is de reden dat dit geplaatst wordt, nieuws is het iig niet.

Erwin Boogert

Oli4b, niet iedereen was ervan op de hoogte dat en met hoeveel geld NL pensioenfondsen in Facebook zitten of zaten. Voor hen is het wel nieuws en daarom het melden waard.

Sander

Wat DirkJan al aanhaalt, geeft het mij ook het gevoel dat dit stemmingmakerij is. Dit is inderdaad all in the game in het beleggingswereldje.

Echter kun je je wel afvragen of pensioenfondsen in het algemeen mee moeten gaan in dit soort hypes.

Morningtime

In de jaren ’90 belegden Nederlandse pensioenfondsen in clusterbommen voor de golfoorlogen in Irak, weet u nog? Iets met kindjes zonder armpjes. Nu Facebook. Het is duidelijk wat voor hoog niveau hier onze pensioenen beheert.

Johan Schaap

@erwin Niet met je eens en wel met @Oli4B Het FD kon niet melden tegen welke prijs gekocht is. Daarbij is er pas sprake van een resultaat op het moment dat er weer verkocht wordt. Dat er verliezen zijn kan dus niet worden bewezen en hoeft ook niet het geval te zijn. Stel dat het aandeel over een half jaar op $50 staat. Krijgen we dan artikelen over het succesvolle beleggingsbeleid van pensioenfondsen omdat ze dit aandeel in portefeuille hebben genomen? En natuurlijk het feit dat het om minder dan 1 honderdste procent van de beleggingen van bijv. APG is (berekening twitter.com/maartenkoster)

Goedkope stemmingmakerij van het FD en jammer dat jullie er in meegaan. Niet alles waar het woord Facebook in staat is nieuws.

Johan Schaap

Ter nuancering van het “nieuws” van het FD ook altijd goed om Peter Verhaar te volgen: https://twitter.com/peterverhaar Als belegger, financieel columnist en oud-oprichter van Alex weet hij van de hoed en de rand.

Erwin Boogert

Gezien de hoeveel reacties hier en e-lders maakt het onderwerp toch tongen los. Ik hoor het commentaar, maar zie de stemmingmakerij niet hoor. Met deze passage probeer ik het nog te relativeren: “Het verlies op de Facebookaandelen raakt Nederlandse gepensioneerden niet in hun portemonnee. Het koersverlies ligt bij beiden maximaal rond de zes miljoen euro. Dat is een druppel op de gloeiende plaat bij belegde vermogens van 300 miljard (APG) en 125 miljard (PGGM).” Gisteren wist je dit niet, nu wel.

Fyi: ik zocht in Edgar van de SEC nog naar aanvullende informatie, maar kan het betreffende document niet vinden.

Johan Schaap

@erwin het is stemmingmakerij omdat je eerst een aankoopprijs en een verkoopprijs moet weten voordat je kunt stellen dat er sprake van verlies is. Blijkbaar weet jij meer, dus laat maar zien.

Mocht die info er nu niet zijn, lezen we hier dan morgen weer een zelfde artikel met een ander “resultaat”? De koers zal morgen ongetwijfeld anders zijn.

Het enige “nieuws” is dat pensioenfondsen een minieme positie inn Facebook hebben. En in Google. En in Apple. En ga zo maar oor.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond