Deel dit artikel
-

MWC 2012: De Chinezen komen nu echt

Het Mobile World Congress is een uitstekende graadmeter voor succes: de grootste stands zijn dit keer voor de Chinezen.

De Zuid-Koreaanse bedrijven LG en Samsung domineren niet langer de telecommarkt. De stand van LG op het MWC leek kleiner dan ooit. Samsung pakte als vanouds uit, maar had een grote buurman: ZTE.

ZTE is de op een na grootste fabrikant van netwerk- en telecomapparatuur van China en een directe concurrent van Alcatel-Lucent, Cisco, Nokia, Siemens Networks en Ericsson. In Barcelona was te zien dat Samsung zich wel degelijk zorgen moet maken: de mobieltjes en tablets deden het niet allemaal, maar onderscheidden zich nauwelijks van die van Samsung. De Androidtablets draaien dezelfde Androidsoftware en de smartphones leken van eenzelfde kwaliteit.

ZTE heeft in Barcelona niet minder dan acht nieuwe smartphones aangekondigd, waarvan er zeven op Android draaien en eentje op Windows Phone. Ze hebben zelfs opvallende namen als Skate Acqua, Kis, Blade II, N91, PF112 HD, PF200 en Era. Ook zijn vier nieuwe tablets aangekondigd met Android 4.0. Twee met quad-core processors. En ja, ze komen allemaal naar Europa, vertelt het meisje in de stand.

Huawei kondigde zijn vlaggenschip MediaPad 10 FHD aan, inclusief HD-scherm met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels. Enkel Asus en Acer kunnen daaraan momenteel tippen.

Nederland heeft de Chinese bedrijven ZTE en Huawei trouwens altijd met open armen ontvangen. Huawei bouwde zes jaar geleden al eens het UMTS-netwerk voor Telfort, toen het nog niet in handen was van KPN. Een heel leger Chinese ingenieurs kwam regelmatig naar het hoofdkwartier van Telfort in Amsterdam-Zuid. Het Europese hoofdkantoor werd dan ook niet toevallig in Amsterdam gevestigd.

Rivaal ZTE heeft sinds 2009 zijn Europese hoofdkwartier en logistiek centrum in Nederland. In het Haagse kantoor bundelt het bedrijf de negentien verkoopkantoren die ZTE eerder in Europa en Turkije had.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond