Deel dit artikel
-

Nederlandse Wikileaks gaat volgende fase in

Het Nederlandse klokkenluidersplatform Publeaks is vernieuwd. Voor klokkenluiders wordt het gemakkelijker om veilig en anoniem contact te leggen met de aangesloten media.

De site is een initiatief van een groot aantal landelijke media, waaronder NOS Nieuws, Nieuwsuur, het ANP en landelijke kranten en weekbladen. Klokkenluiders mogen zelf bepalen welke van de aangesloten media documenten of beeld- en geluidsfragmenten anoniem krijgen toegestuurd.

In de afgelopen twee jaar zijn er ten minste vijftig zaken aan het licht gekomen dankzij Publeaks, waaronder misstanden bij mestbedrijf AquaPurga en bij de Gay Krant onder leiding van Henk Krol.

De initiatiefnemers vonden het resultaat echter achterblijven bij de verwachtingen. Het gevolg van kinderziektes in het systeem, zegt Marcel Oomens, die namens Free Press Unlimited het vernieuwingsproces begeleidt. ‘Uit onderzoek bleek dat de uitleg over de werking van Publeaks nodeloos ingewikkeld was, zowel voor klokkenluiders als journalisten. Ook miste de website een professionele uitstraling. Dat kwam het gebruik allemaal niet ten goede.’

Onder de noemer Publeaks 2.0 zijn Stichting Publeaks en Free Press Unlimited aan de slag gegaan met de vernieuwde website. Daarbij verdwijnt de technologie nog verder naar de achtergrond.  Deelnemende journalisten krijgen betere ondersteuning op het vlak van digitale veiligheid. Er is een eenduidig loket gekomen voor vragen en support. En klokkenluiders kunnen gebruikmaken van digitale veiligheidsproducten als PGP en Tor.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond