Deel dit artikel
-

Het nieuwe speeltje van techinvesteerders: drones

De twee belangrijkste techinvesteerders van dit moment, Andreessen Horowitz en Google Ventures, pompen 10,7 miljoen dollar in een Amerikaanse startup voor drones, Airware.

Het bedrijfje uit het Californische Newport Beach richt zich op de niet-militaire markt met toestellen die tussen de 20.000 tot 50.000 dollar moeten gaan kosten. Overigens moet de wetgeving hiervoor nog wel worden aangepast, want commercieel gebruik van drones in de VS nog gereguleerd worden.

Hoewel er meerdere bedrijven zijn die drones maken, onderscheidt Airware zich door een andere aanpak.

Volgens CEO Jonathan Downey, die ervaring opdeed met het bouwen van onbemande helikopers bij Boeing, is hardware de nieuwe software. Airware ontwikkelt namelijk de software die de hardware leert zien en ruiken. Dat is ook de reden waarom Andreessen Horowitz – het investeringsvehikel van Marc Andreessen, ex-Netscape – instapte. Het idee is dat via apps de drones voor allerlei doeleinden kunnen worden ingezet en softwarematige instructies uitvoeren. In Japan controleren drones reeds pijpleidingen en elektriciteitsnetwerken. In Afrika strijden ze tegen stropers.

Airware begon als onderdeel van acceleratorprogramma’s en had al eens eerder geld opgehaald bij partijen als First Round Capital, Firelake Capital, RRE Ventures, Shasta Ventures en Promus Ventures.

In Nederland wordt ook aan drones gewerkt. Nederlandse servicebedrijf Bydrone zet een unmanned aerial vehicle (UAV) met infraroodfotografie in om warmteverliezen van gebouwen op te sporen. Het toestel maakt warmtebeelden tot driehonderd meter hoogte voor het opsporen van lekkages, koudebruggen, vocht- en isolatieproblemen.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

2 Reacties

Remko

Wellicht kunnen we binnenkort per drone uw bestelling wel afleveren 🙂

Koen

@Remko: je zegt het en ik zie het me al direct voor me! Zou wat zijn! De wereld begint dan echt sci-fi te worden naar mijn gevoel. Maar ja, ieder zijn eigen belevingswereld 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond