Deel dit artikel
-

OpenStreetMap spoedig beter dan TomTom

De digitale wegenkaarten van vrijwilligersinitiatief OpenStreetMap zijn binnenkort beter dan die van TomTomdochter TeleAtlas. En gratis.

Een onderzoek van de Universiteit van Heibelberg laat zien dat de kwaliteit van de kaarten van OpenStreetMap die van de besloten, commerciële tegenhanger nadert. En snel. Onderzoekers Pascal Neis, Dennis Zielstra en Alexander Zipf denken, dat OpenStreetMap tussen de komende zomer en jaarwisseling TomTom zal aftroeven.

De wetenschappers onderzochten hoe de data van OpenStreetMap zich sinds 2007 hebben ontwikkeld. Het blijkt dat wat autonavigatie betreft, er nog maar een verschil van negen procent is tussen de open en commerciële kaarten. Gekeken naar álle wegen, is OpenStreetMap 27 procent vollediger.

Daar staat tegenover dat TeleAtlas meer informatie heeft over bewegwijzering. Het zal nog vijf jaar duren voordat het Duitse vrijwilligersinitiatief de kwaliteit van TeleAtlas’ kaarten op dat punt benadert.

TomTom betaalde in 2008 bijna 3 miljard euro om kaartenmaker TeleAtlas te kopen. Nokia kocht rond die periode Navteq voor acht miljard euro.

OpenStreetMap is echter een initiatief van vrijwilligers die wereldwijd stapje voor stapje hun eigen, open, gratis toegankelijke landkaarten maken en publiceren. Ze zijn ook in Nederland actief.

De bouwers van de Nederlandse OpenStreetMap begonnen het nieuwe jaar met een grote opsteker. Ze mogen alle geodata van het Kadaster gebruiken om de landkaart in te vullen en te vervolledigen. En vorige maand wisten ze nog de hand te leggen op het Nationaal Wegenbestand.

Mogelijk valt binnenkort ook de informatie over postcodes binnenkort vrij.

Deel dit bericht

2 Reacties

KoalaBear

Erg goede vooruitzichten! Ik heb in mijn omgeving vooral qua gebouwen en huisnummers de kaart verbeterd. En alle winkels van ons winkelcentrum toegevoegd 🙂

KoalaBear

Ahh, nog iets vergeten.

Google Maps is dan weer niet makkelijk in te halen met de POIs / Places, die met 1 druk op de knop alle bedrijven op de kaart.. Dat is bij OpenStreetMap allemaal handwerk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond