Deel dit artikel
-

Opera browser kruipt richting Chrome

De dapperste browser van het universum Opera gooit het eens over een andere boeg. Gisteren verscheen er voor het eerst een zogenoemde Chromium-versie van het bladerprogramma onder de veelbelovende titel Next.

Opera was tot nu toe een beetje het muurbloempje onder de browsers. Te klein voor het tafellaken, maar al zo oud als het internet zelf. De eerste versie verscheen als intern experiment bij het Noorse telecombedrijf Telenor eind 1994. De eerste publieke versie kwam uit in 1996, destijds alleen voor Windows. Gratis bleef het, Opera Software verdiende vooral geld met licenties voor mobiele versies. Opera bleef echter de vijfde browser, na Internet Explorer, Firefox, Chrome en Safari.

Al die tijd was Opera gebaseerd op eigen code, maar daaraan is deze week een einde gekomen. De nieuwe versie Opera Next (nummer 15) is gebaseerd op Chromium, en is daarmee een direct broertje van Googles Chrome geworden. Chrome is open source. Het altijd wat slordig ogende Opera lijkt een stuk netter. Het Mailprogramma is gesloopt, en is als apart programma te downloaden, maar een paar bijzonderheden zijn gebleven, zoals de weergave van gecomprimeerde webpagina’s via Operas eigen servers.

Mozillas Firefox kruipt dit najaar eveneens richting Chrome, maar wat het uiterlijk betreft. De gebruikersomgeving wordt sterk vereenvoudigd, met gevolgen voor ontwikkelaars van uitbreidingen en widgets. Firefox 25 moet in oktober verschijnen, maar de eerste proefversies zijn al opgedoken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond