Deel dit artikel
-

Oprichter van XS4ALL overleden

Felipe Rodriquez, oprichter van XS4ALL, is dinsdag na een lang ziekbed op 46-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de internetaanbieder op zijn site.

Rodriquez heeft een onschatbaar waardevolle bijdrage geleverd aan het toegankelijk maken van het internet in Nederland en aan het vroege bewustzijn voor de vele politieke en maatschappelijke kwesties op en rond het internet. XS4ALL heeft veel aan hem te danken, aldus de internetaanbieder.

Rodriquez stond in 1993 aan de wieg van XS4ALL, destijds de eerste internetaanbieder voor particulieren. Hij was idealistisch, bevlogen en zette zich in voor de vrijheid van informatie, computerbeveiliging, privacy en al die andere politieke en maatschappelijke thema’s die van groot belang werden toen het internet toegankelijk werd voor iedereen. En hij was niet bang de controverse op te zoeken als dat nodig was.

‘Zijn kijk op de invloed van technologie op de maatschappij leidt ons nog altijd. Zijn ideeën inspireren ons nog steeds, als het gaat om onze bemoeienis met politieke ontwikkelingen over privacy, als we rechtszaken voeren over censuur online en als we willen publiceren hoe vaak de opsporingsdiensten ons netwerk aftappen. Felipe leerde ons dat een bedrijf ook een maatschappelijke functie en verantwoordelijkheid kan hebben.’

Ook adviseerde hij de Europese Commissie over de verspreiding van illegale en schadelijke content op internet.

Rodriquez bleef na zijn vertrek bij XS4ALL betrokken bij de Nederlandse internetgemeenschap, onder meer door de burgerrechtenbeweging Bits of Freedom te financieren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond