Deel dit artikel
-

Overname E-Plus gaat onder het vergrootglas

De overname van E-Plus door Telefónica heeft nog flink wat voeten in de aarde. Grootaandeelhouder América Móvil heeft nog niet ingestemd met de plannen, maar bovenal lijken Duitse toezichthouders nog niet overtuigd van de voordelen.

Twee bestuursleden die namens América Móvil zijn aangewezen zouden niet aanwezig zijn geweest bij de bestuursvergadering, melden bronnen woensdag aan de Britse zakenkrant Financial Times. Topman Eelco Blok had in een toelichting op de kwartaalcijfers deze week gezegd dat de raad van commissarissen geinformeerd en akkoord was. Eerder ging het verhaal dat telecomtycoon Carlos Slim geen bezwaren zag.

Inmiddels hebben verschillende toezichthouders hun zorgen kenbaar gemaakt, niet in de laatste plaats omdat Duitsland een van de duurste mobiele landen van Europa is, althans volgens een studie van Rewheel. Vodafone en Deutsche Telekom profiteren momenteel van ruime marges die wel tot 40 procent kunnen oplopen. Straks zijn er nog maar drie spelers op de markt en is er dus nog minder concurrentie. Bovendien moeten ook virtuele operators (MVNO’s), die capaciteit inkopen bij de grote drie aanbieders, een kans krijgen.

De Duitse Monopolkommission had eerder deze week al laten weten dat de overname alleen onder voorwaarden wordt toegestaan. De Duitse mededingingsautoriteiten vinden dat er minimaal vier aanbieders op de Duitse markt moeten zijn.  De Bundesnetzagentur, de waakhond van de energie- en telecommarkt, moet ook nog zijn goedkeuring geven.  Telefónica en E-Plus hebben straks samen betere frequenties dan de rivalen. E-Plus CEO Thorsten Dirks houdt er zelf rekening mee dat de combinatie frequentiespectrum moet inleveren. De beoordeling gaat in elk geval vele maanden duren.

Het is overigens niet duidelijk of de Europese Commissie zich nog met de overname zal bemoeien omdat het een puur Duitse aangelegenheid betreft. Eurocommissaris Joaquin Almunia stak eerder een stokje voor de overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS.

De Vereniging van Effectenbezitters vindt het goed dat KPN een groot probleemdossier kan afsluiten: het knellende schuldenkorset. Daar staat tegenover dat het groeiverhaal van KPN wel zo’n beetje over is. Alleen in België, waar KPN via prijsvechter Base opereert, zit nog wat groei, maar dit onderdeel is klein. In Nederland krimpt de omzet al jaren. ‘Door de uitverkoop en cashinstroom van 5 miljard euro lijkt het aannemelijk dat KPN steeds aantrekkelijker wordt om helemaal overgenomen te worden. Grootaandeelhouder Slim zal al wel aan het rekenen zijn.’

 

 

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond