Deel dit artikel
-

QR-alternatief Microsoft gaat verdwijnen

Microsoft zet een streep onder zijn eigen alternatief voor de QR-barcode. In augustus 2015 komt er een einde aan Microsoft Tag.

De quick response-code (kortweg: QR) is inmiddels bijna even oud als het World Wide Web. Autofabrikant Toyota hanteerde begin jaren negentig de tot dan toe traditionele barcodes om alle onderdelen van zijn auto’s te traceren, maar kwam streepjescombinaties tekort. Het eigen ontwikkelde alternatief QR kon door uitbreiding van het aantal elementen veel meer informatie bevatten en had bovendien als voordeel dat het op hoge snelheid gescand kon worden.

De doorbraak kwam enkele jaren geleden met de komst van de smartphone en de mobiele apps. Die maakten het mogelijk om, simpelweg door te scannen met de telefooncamera, te verwijzen naar een (mobiele) website zonder het adres in te hoeven tikken. Daarmee werd de QR-code voor het eerst ook interessant voor marketingdoeleinden.

In de loop der jaren zijn er een hoop concurrenten opgestaan. Microsoft lanceerde de Microsoft Tag, die sneller is en ook meer data kan bevatten. Maar de softwarereus stapte te laat in de markt: ondanks allerlei beperkingen is de QR code gemeengoed geworden.

Na 19 augustus 2015 zal het niet meer mogelijk zijn om nieuwe barcodes aan te maken. Het bedrijf ScanLife wil evenwel een vergelijkende dienst bieden die ook met het Tag-systeem is te gebruiken.

Deel dit bericht

1 Reactie

John de Groot

Microsoft Tag barcode vs QR-code
21 augustus 2013 ‘Scanbuy Tapped as Licensee of the Microsoft Tag Mobile Barcode Technology’
22 augustus 2013 ‘QR-alternatief Microsoft Tag gaat verdwijnen’

Beide barcode technologieën hebben veel meer potentie indien de PC gebruiker kan beschikken over een ‘screen capture’ vergelijkbaar of beter dan die van ‘QuickMark for PC’
‘QuickMark for PC is a powerful, yet easy to use PC application that lets you decode multiple popular 2D & 1D barcode formats via a image file (drag & drop), a screen capture, or your webcam.’

Als de consumentenmarkt kan beschikken over een Tag barcode en de QR-code ‘scherm vanger’ zoals die van ScanLife voor Android, iPhone, iPad en BlackBerry, ontstaan er innovatie toepassingsmogelijkheden voor ShopFriend.eu, ShopFriends.eu en RetailnetWork.eu.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond