Deel dit artikel
-

Samsung moet Apple 1 miljard dollar betalen voor schending octrooien

Samsung moet van een Amerikaanse jury maar liefst 1 miljard dollar (840 miljoen euro) betalen aan Apple, omdat het bedrijf zijn smartphones te veel heeft gebaseerd op de iPhone.

Met name het inzoomen en het gebruik van icoontjes werd door de jury gezien als bewijs dat Samsung wel heel erg naar de producten van Apple heeft gekeken. De jury achtte de schending van vijf patenten bewezen. De tegenclaims van Samsung werden ongegrond verklaard. Samsung, die de uitspraak een ‘verlies voor de Amerikaanse consument’ noemde, gaat vermoedelijk in hoger beroep.

Apple verklaarde dat de zaak veel meer betekent dan patenten en geld. ‘Wij maken producten voor onze klanten, niet om rivalen de gelegenheid te geven ze klakkeloos te kopiëren.’

De schadevergoeding is minder hoog dan Apple had gewild. Het Californische bedrijf had ingezet op 2,75 miljard dollar, wat nog bescheiden is gelet op de enorme verdiensten van Samsung. In totaal had Apple 700 claims ingediend.

Wat bij de beoordeling vermoedelijk toch wel een rol heeft gespeeld, is dat de negenkoppige jury voornamelijk uit Amerikanen bestond. In Europa, waar juryrechtspraak minder vaak voorkomt, heeft Apple tot nu toe minder voor elkaar gekregen in zijn verbeten strijd tegen Samsung.  In Nederland oordeelde een rechter net andersom: iPhone en Apple schendt patenten en Apple moet een schadevergoeding aan Samsung betalen.

In Engeland kreeg Apple het niet voor elkaar om de Galaxy Tab van de markt te krijgen, Samsung heeft zelfs een publiekelijk excuus van Apple geëist. In Duitsland mag de Galaxy Tab 10,1 niet verkocht worden, maar de opvolger is wel toegestaan. Een verbod op de iPhone en iPad is afgewezen.

De Amerikaanse uitspraak is een aanmoediging voor Apple om ook andere ‘copycats’ aan te pakken. Er lopen nog zaken tegen HTC en Motorola. Samsung is in de ogen van Apple een gevaarlijker tegenstander omdat het het Zuid-Koreaanse veel meer smartphones en tablets verkoopt.

Afgelopen week opende Samsung een zogenoemde flagstore in Sydney, Australië. Dagblad Sydney Morning Herald noemde de winkel ‘griezelig Apple-achtig’.

Apple v. Samsung verdict form

Deel dit bericht

6 Reacties

Mark

Ik begin een beetje Appel moe te worden Appel begint wel heel veel te lijken op microsoft. Je kunt geen nieuws bericht bekijken of er staat wel iets over appel

Misha

Apple is ook een van de grootste technologiebedrijven van de wereld. Dan is het niet zo vreemd dat er veel berichtgeving over is.

Jan

Alle smartphones zijn eigenlijk een Iphone kopietje als je er simpel naar kijkt. Zonder octrooien letterlijk te evalueren..

michiel

jury vond ook dat samsung ‘bewust’ de patenten heeft geschonden, waardoor die 1 miljard nog met een factor 3 kan worden vermenigvuldigd…

Jaap van Goor

Veel van de hier betwiste “innovaties” zijn naar mijn mening geen innovaties maar slechts vernieuwende toepassingen. Straks moet je nog een licentie gaan betalen voor het klikken op de muis of voor de enter knop om invoer in een veld te bevestigen! Hoewel ik voorstander ben van bescherming van intellectueel eigendom, moet dat niet doorslaan en het voor producenten onmogelijk maken om geaccepteerde bedieningsprincipes te gebruiken. Een interface met iconen is volgens mij al eens door Xerox bedacht en toen door Apple slim toegepast.
Straks is het voor elke software of hardware bouwer onmogelijk om nog iets te doen, omdat uberhaupt niet meer mogelijk is om bij te houden welk idee ergens wellicht geoctrooieerd is. De consument is dan het slachtoffer, want octrooi-onderzoek is duurt en dus kostenverhogend en de angst een mogelijk octrooi te schenden zal veel partijen tegenhouden iets vernieuwend op te pakken en elk kastje heeft straks zijn eigen interface en van uniforme bedieningsprincipes is geen sprake meer.

Ramon Witte

Dit begint wel erg door te slaan als je bedenkt dat we allemaal integratie willen. We willen allemaal met elkaar communiceren, straks worden octrooien zo zwaar dat een Samsung telefoon helemaal niet meer kan communiceren met een iPhone. Nee dan zijn we op de goede weg. Bedenk dat dit een van de problemen is waarom RIM (Blackberry) het zo moeilijk heeft. Laat ze eens nadenken over de toekomst en meer gaan samenwerken i.p.v. elkaar over en weer te beschuldigen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond