Deel dit artikel
-

Steeds minder kijkers voor videoportals tv-zenders

De Nederlandse commerciële en publieke omroepen zien het bereik van hun uitzendinggemistdiensten van maand op maand dalen. SBS is hekkensluiter en blijkt met niet een programma de top 10 te kunnen halen.

Sinds begin dit jaar meet Stichting Kijkonderzoek (SKO) de on-demandkijkcijfers van NPO, RTL en SBS. Een analyse van de weekrapportages tot nu toe laat zien dat de digitale kijkcijfers dalen.

Week zeven was een topweek met een online bereik van veertien procent en 2,2 miljoen kijkers. Dat houdt in dat meer dan twee miljoen mensen minstens een keer een tv-programma terugkeek via internet. Gemiddeld bekijkt iemand in die meetperiode vijf programma’s.

De verdeling van bereik over de apparaten: desktop 8,9%, tablet 5,2% en mobiel 2,7%.

In de periode januari – juli 2016 blijkt ‘Kijkfrequentie’ ongeveer de enige constante variabele te zijn. Dat getal schommelt tussen de 5 en 5,5.

Onderstaande grafiek laat zien dat de tv-zenders in de maand juli juni hun slechtste week noteerden:

Bereik: 8,8 (-5,2 ppt tov wk 7) procent, aantal kijkers: 1,4 miljoen (-0,8 mln). De verdeling van bereik over de apparaten: desktop 5,1% (-3,8 ppt), tablet 3,7% (-1,5 ppt) en mobiel 1,8% (-0,9 ppt).

De grafiek laat zien dat SBS net als op televisie ook online consequent de hekkensluiter is. Mogelijk ligt de oorzaak hiervan in de aanhoudende stoelendans aan de top van de Sanoma-dochter.

In de afgelopen twee weken noteerde de SBS-groep voor het eerst een online kijkbereik van minder dan twee procent. Bovendien scoort het amper tot geen positie in de wekelijkse top 10 van meest teruggekeken programma’s. NPO en RTL verdelen de taart ongeveer gelijk met populaire titels als ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’, ‘Ik vertrek’, ‘Geer en Goor’, ‘Voetbal Inside’ en ‘Is hier geen Hotel’.

Bereikcijfers van online videotheken als Netflix, Videoland en YouTube zijn niet bekend.

Dit verhaal van Rethinking Media laat zien dat Netflix zich ontwikkelt tot een wezenlijke concurrent voor de digitale videotheken van de omroepen. De Amerikanen zoeken in Nederland contact met producenten om online ‘uitzendrechten’ te verwerven. Elders in Europa treedt Netflix zelfs steeds meer op als co-producent en financiert het lokale producties mee.

Foto: Matthias Mueller (cc)

Deel dit bericht

9 Reacties

Kees

Ik keek veel terug via Uitzending Gemist. Vooral bepaalde programma’s van een paar jaar terug tot nu. Nu verdwijnt het achter npoplus en dan heb ik het gevoel van, laat maar zitten. Ik ga niet betalen voor programma’s die publiekelijk horen te zijn.

Daardoor is mijn enthousiasme, realiseer ik mij nu voor de rest van recente Uitzending Gemist ook verder gedaald.

Wouter

Zou mooi zijn om TV cijfers van lineaire distributie hierbij te zien om de impact van het ‘zomer seizoen’ te zien.

Bas de Vos

Dit verhaal komt van http://www.mediaonderzoek.nl denk ik. Het is al weer van een paar weken geleden. Ik heb toen ook gereageerd en aan Peter Wiegman gemeld dat dit simpelweg een seizoenseffect is. er spelen twee zaken die op het klassieke scherm ook spelen.
Hoe mooier het weer hoe minder kijkers. dat geldt dus in de breedte. Daarnaast speelt het aanbod een belangrijke rol.
In de zomer is er minder aanbod (nieuw aanbod) en lopen veel grote programma’s af of gaan in zomerstand. Uiteraard zien we dan voor dezelfde set content (de cijfers gaan over online beschikbare TV content binnen 7 dagen bekeken) een vergelijkbare trend. Je moet hier rekening mee houden in het trekken van conclusies. Anders moet er in september weer een verhaal gemaakt worden dat de ‘gemist’ diensten enorm aan populariteit winnen! ‘Content is kinger than ever’ hoorde ik laatst nog. Lijkt me hier ook evident.

Arie

sinds wanneer vallen week 22 tm 24 in juli ??? dat is juNi.
Onderstaande grafiek laat zien dat de tv-zenders in de maand juli.

waarschijnlijk wordt er vanaf mei minder tv / uitzendinggemist gekeken.
Dat is natuurlijk beter meetbaar op internet dan via kijk en luister onderzoek van ouderwetse live televisie via de kabel.
Zijn er mensen die (EK) voetbal terug gaan kijken ? (wanneer je de uitslag al kent ?)

Harald Heukers

Helemaal eens Bas. Seizoenseffecten. Daar dacht ik ook aan. En de conclusies over online terugkijken het bereik daarvan zijn incompleet en irrelevant zolang Youtube, Netflix en Videoland haar bereikcijfers niet kenbaar maakt. Dat is een deel van die ijsberg waarvan we vermoeden dat deze veel kijktijd innemen. We halen nog wat nuttige info uit media:tijd.

Igor Beukr

Een wat meer algemene c.q. structurele opmerking, los van seizoenen en incidenten. Wat mij opvalt al heel lang, hetgeen ik ook begrijp, is dat de generatie mad men al decennia lang vast houdt aan bestaande, conventionele en geaccepteerde modellen. Tuurlijk zijn backward=looking marketonderzoeken met panels prima. Tuurlijk houden we vast aan socio-demographics zoals we ze kennen, communicatie- en mediadoelgroepen. Tuurlijk hebben we sinds P&G het format soap introduceerde TV budgetten gespendeerd op basis van turvende huisvrouwen en daarna zelfs 1.000 kastjes! En natuurlijk maakt meten meer kapot dan je lief is. Het maakt reclame en de CMO zelfs responsible en accountable. Nou niet echt de cultuur van de Mad Men. Afgerekend worden op KPIs en performance. We doen creatie / content panels ook vanachter een scherm. En dan krijgt “de doelgroep” een vergoeding en een rugzak Heineken gadgets mee.
De generatie math men however, omarmt meten is weten. Die leggen op de lagen conventioneel onderzoek nieuwe technologieën die tot een nieuwe methodologie komt waarmee je van insights, naar foresights kunt en kan komen tot predictive modeling. De generatie math men degradeert nieuw (of aanvullend) onderzoek niet tot onconventioneel of niet wetenschappelijk bewezen. Die kijken naasst terugkijkend martkonderzoek (heel goed, handig en geaccepteerd) ook graag naar trends, nieuwe technologie, naar smart money, startups, VC investeringen en acquisities die hele businessmodellen kunnen doen verdampen.

Moraal van m’n verhaal zit op structureel en niet incidentele data. Je bent wat je meet. En bal gehakt, een mad man of een math man. Natuurlijk legt echt meten alles bloot. Meten maakt meer kapot dan je lief is voor de mad men. Die willen liever ook wachten op 14 case studies voor ze gaan inspelen op trends en daadwerkelijk gaan innoveren. En dan maken mad men nog liever 24 business cases om de ROI van innovatie dood te rekenen. Men doet het liever niet, vanwege risicomijdend gedrag,politiek en draagvlakcultuur. Het grote probleem bij corporate innovatie. Wie wil er nou responsibility en accountability in een mad men generatie? Stel je toch voor dat TV met addressable en programmatic net zo meetbaar wordt als het internet? Snel aan de kar gaan hangen. Want straks kunnen we ook nog realtime 50 verschillende HD comemrcials targeten of content persoonlijk en relevant maken. Dan moeten we investeren in een platform dat ons in een glazen huis zet. Liever nog even doorgaan op de oude manier. Iedereen wil innoveren in de mad men wereld, niemand echter veranderen.

De math men generatie heeft een iets andere cultuur. Meten is weten en dus verbeteren. Die wachten niet op 14 case studies uit hun segment. Die worden zelf de case study (Tesla, Uber, Google, Facebook, Amazon, Alibaba en de vele nieuwe agile tech bedrijven zonder legacy). BlockBuster kon Netflix 3x kopen, maar nee dat was niks. Corporate innovatie zou veel beter naar die nadere ROI van innovatie kunnen kijken: de Risk of Inaction. Wat gebeurt er met mijn markt, industrie en businessmodel als we nog twee jaar wachten en op ons kont blijven zitten.

Marketing used to be an art, now it’s a science too. May the math be with you? De brug tussen mad men en math men zit in het omarmen van het oude (terugkijkende marktonderzoeken en kleine panels) met een laag erop die nieuwe inzichten geeft. Een laag die zelfs insights helpt naar foresights en predictive modeling. Wat is er morgen, overmorgen, volgend jaar of over 3 jaar belangrijk. Dat zou een hoop V&D’s schelen, met verlies van tienduizenden banen en meer ellende. Straks dondert Blokker om en nog vele corporate merken en mediabedrijven. Willen we dat? Newsflash? We zitten midden in de digitale aka 3e industriele revolutie. De snelheid en impact blijft ons verrassen. Deze waait niet over. Deze rukt in ieder segment en markt bedrijven met wortel en kluit uit de grond. Dus misschien moeten we iets willen leren van de math men? Een andere, non-lineaire blik werpen, op dezelfde wereld. Het waait toch niet over en if you cannot beat the movement, join it. Graag op tijd. Zodat we geen domino d-day krijgen maar corporate innovatie die niet alleen kijkt naar de return on investment van innovatie, maar ook de risk of inaction.

Ed Borsboom

Igor, het gaat m.i. om de combinatie. Verschillende ‘middelen’ die helpen hetzelfde vraagstuk te begrijpen. De actie komt van de eigenaar van het vraagstuk (motivatie, gelegenheid), niet vanuit de data (trigger). Vaak worden verklaringen gevraagd vanuit de dataleveranciers – prima. Maar marketing- of business-oplossingen geven zij natuurlijk niet. Marketeers die middelen doorgronden en combineren komen zeker vooruit. Marketeers die verzanden in middelen-denken – de appel verwijten geen peer te zijn – komen misschien wat minder ver. Tot slot vind ik de framing van mad en math tendentieus en misplaatst, maar dat is een andere discussie.

Thomas Vermeeren

Maar ook netflix zal stoppen nou de omroepen online video content aanbieden en zal netflix gewoon een productiehuis worden zoals talpa, endemol,.. die zijn programna’s aan stations verkoopt & zal lineair zowel als uitgesteld naast elkaar blijven bestaan, en zullen apparte videorecorders en binnenhuisantennes verleden tijd zijn en zullen er steeds vrije tv en radio komem i.p.v. grootmachten zoals RTL en Am. tv zal enkel nog in Am. te zien en Oceanische tv enkel in Oceanië zijn en bij ons in Europa zul je dan enkel Afrikaanse, Aziatische en Europese tv kunnen zien, en de publieke omroep zonder reclame en enkel 1 tv- en 1 radiostation, is voor altijd blijvend, commerci3ele tv zal ooit verdwijnen, met uitzondering van de kleine zelfstandige vrije stations + ook de rediostations, alle grootmachten zullen in tv- en radioland verdwijnen, het is aan de kleintjes en niet meer aan de grootmachten, vele kleintjes die 1 grote maken, dat is de toekomst op tv zowel als radio zowel als internet zowel als alle-nog-niet-vernoemde media.

Thomas Vermeeren

Maar ook netflix zal stoppen nou de omroepen online video content aanbieden en zal netflix gewoon een productiehuis worden zoals talpa, endemol,.. die zijn programna’s aan stations verkoopt & zal lineair zowel als uitgesteld naast elkaar blijven bestaan, en zullen apparte videorecorders en binnenhuisantennes verleden tijd zijn en zullen er steeds vrije tv en radio komem i.p.v. grootmachten zoals RTL en Am. tv zal enkel nog in Am. te zien en Oceanische tv enkel in Oceanië zijn en bij ons in Europa zul je dan enkel Afrikaanse, Aziatische en Europese tv kunnen zien, en de publieke omroep zonder reclame en enkel 1 tv- en 1 radiostation, is voor altijd blijvend, commerciële tv zal ooit verdwijnen, met uitzondering van de kleine zelfstandige vrije stations + ook de regiostations, alle grootmachten zullen in tv- en radioland en bij alle andere media verdwijnen, het is aan de kleintjes en de vrije media & niet meer aan de grootmachten, vele kleintjes die 1 grote maken, da’s de toekomst op tv zowel als radio zowel als internet zowel als alle-nog-niet-vernoemde media.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond