Deel dit artikel
-

‘We tonen de online impact van radio- en tv-reclame’

Startup Statsground maakt voor Nederlandse adverteerders inzichtelijk welke impact offline reclame op hun digitale activiteiten heeft. “Van tv- en radioreclame was tot voor kort niet bekend welk online rendement de bestedingen opleverden”, zegt initiatiefnemer Rogier van Duyn.

Van Duyn lanceerde zojuist de publieke betaversie van zijn online analyticstool Statsground. Daarmee richt hij zich, samen met compagnon Maarten aan de Stegge, bedrijven die adverteren in de traditionele offline media.

De ondernemer deed de inspiratie voor zijn nieuwe bedrijf op tijdens zijn functie als new business director bij tv-bedrijf SBS. “Daar zag ik dat steeds meer pure internet players op televisie gaan adverteren. Dat is een kostbare aangelegenheid die maar voor een betrekkelijk kleine groep bedrijven is weggelegd. Bedrijven uit de internetwereld zijn gewend dat alles meetbaar is in termen van investering en rendement. Op radio en tv weet je niet wat er gebeurt.”

“Als adverteerder wil je echter wel weten wat er op je site gebeurt als je commercials op radio of tv worden uitgezonden. Immers, reclame gaat niet enkel om naamsbekendheid maar ook om conversie.”

Statsground is een online tool die tot nieuwe inzichten moet gaan leiden bij het gecombineerd offline en online adverteren. De dienst gebruikt de uitzendschema’s van de radio- en tv-zenders als input en combineert die met de data uit Google Analytics van de betreffende adverteerder. Op die manier valt, twee dagen na uitzending, op te maken welke directe impact een commercial had op het verkeer.

Met deze nieuwe verworven kennis kan een adverteerder beslissen om zijn site aan te passen op het nieuwe tv-publiek. Aan de andere kant zou hij de boodschap van zijn media-uitingen kunnen aanpassen aan het online publiek. “Met behulp van benchmarks kunnen we enige duiding geven aan de analyses die we geven.”

Het nieuwe bedrijf richt zich met zijn dienst op grote internetpartijen. Vakantieveilingen.nl en Greetz.nl behoren tot de eerste klanten.

De bouw van de online applicatie is gefinancierd uit eigen middelen.

Van Duyn, die zijn belang in Sharewire verkocht aan het zittend management, zegt dat Statsground tijdens de publieke betaperiode gratis te gebruiken is. Daarna schakelt hij over op een abonnementenmodel.

Deel dit bericht

10 Reacties

Marcel Vogels

Het zou goed zijn als er iets van een background check wordt gedaan. Leuk publiciteitsverhaal, maar op de eerste plaats beschikken bedrijven als MeMo2, Metrixlab, GfK al jaren over dergelijke tools. En op de tweede plaats is de manier van verzameling niet single-source waardoor daadwerkelijke herleiding van end-to-end minder betrouwbaar zijn dan wanneer je dat wel had gedaan. Maar OK.

Rogier van Duyn

Hi Marcel, ons product werkt wezenlijk anders. Statsground meet continue, dagelijks het effect van radio & tv commercials op het directe online verkeer van onze klanten. Wij geven dagelijks advies over welke Radio & TV zenders, programma’s en tijdstippen het beste scoren. Daarnaast vragen wij klanten niets aan te leveren. Wij halen alle data automatisch bij de verschillende bronnen op. Ons product is hierdoor zeer schaalbaar. Onze analyse- en adviestechniek is daarnaast structureel anders opgebouwd. Wij zijn een technologiebedrijf en geen consultancybureau. Wij blijven onze techniek door ontwikkelen zodat onze klanten in staat zijn het meeste rendement uit het RTV budget te halen. De huidige versie van ons product is een beta release die wij voorlopig gratis aanbieden. Wat kost een dergelijk onderzoek bij jullie? Gr Rogier

Hein van der Wielen

@Rogier: Interessant! Een gedachte die bij me opkomt: afgezien van andere offline inzet zou voor wat betreft online inzet ook een koppeling met ad server(s) belangrijk zijn imho. Google Analytics (GA) vertelt natuurlijk maar een deel van het digitale verhaal, vooral dat deel na de klik. GA meldt niets over het aantal uitgeleverde vertoningen in online display (of online TVC) terwijl die effecten ook meegewogen zouden moeten worden op “direct”. Lijkt me interessant om dat effect op “direct” ook in jullie grafieken te zien. Zit dit er al in? Of kan dit op de roadmap ;)? Interessant initiatief in elk geval en veel succes gewenst!

pieter

Interessante ontwikkeling, ik vraag me alleen af of je offline reclame als TV en Radio altijd direct als effect op je online statistieken moet zien. Vaak is de inzet van TV en Radio bedoeld voor meer awareness en TOP of mind komen bij consumenten (mensen komen misschien pas een jaar later op je site). Alleen bij tv en radio met gerichte acties (actie data) kan je dit effect veel beter zien anders blijft het mijn inziens toch lastig aantonen wat het daadwerkelijke effect nu is.

Jacques Koster

zoals het model beschreven wordt is er na vertoning op tv of radio, een klik geregistreerd. Daarmee blijft meestal 98% onverklaard: waarom klikken mensen niet? Dat zit ‘m veel meer in kennis, attitude, zelf-verklaarde gedragsintentie. In SurPlace.org maken we zichtbaar hoe de samenhang tussen deze kpi’s er al of niet is, waarbij we gebruik maken van de door Vogels hierboven genoemde bronnen en alle online criteria. Tot nu toe (ca. 1200 weken ervaring met 8 merken) hebben we forse stappen in optimalisatie van mediamix, mediadruk, fasering van activiteiten, uitmondend in resultaat (in termen van sales) voor genoemde merken. Zie ook http://www.surplace.org en daarin de presentatie op Emerce Performance van 1 december jl.

Rogier van Duyn

@Hein dit soort zaken staan idd op de roadmap. We moeten ergens beginnen. 🙂 @Pieter, klopt deels, ons product is niet waterdicht en dat pretenderen we ook niet. Feit is wel dat alle online spelers worstelen met het meetbaar krijgen van RTV campagnes. Ons huidige product helpt hier zeker een stuk in mee, maar er komt meer van ons in de toekomst. 🙂 @ Jacques ik ben benieuwd naar jullie onderzoek/uitkomsten dat 98% niet meetbaar is. Kan je een link sturen?

Hendrik

Ik vraag me af of dergelijke initiatieven een lang leven beschoren zijn met de snelle opkomst van IPTV (KPN & Tele2). Het kijkgedrag is dan net als nu op het web goed meetbaar zonder dat je data (uitzendschema’s & analytics accounts) met elkaar hoeft te koppelen. Elke advertentie (commercial) is dan als het ware een HTML-5 landing page met alle opties die ook op het web gebruikt worden (pre-rolls, forms, tekst). Philips Aprico en Axel Springer zijn hier al jaren mee bezig en ondanks dat zij zich meer richten op de TV wereld, hebben zij hetzelfde doel: het beter meetbaar maken van TV reclames.

Adri Ulfman

Ongetwijfeld tool met prachtige graphics, maar meer (of minder) dan een dashboard is het niet. Het zou aardig zijn als er wat econometrische logaritmen aan gekoppeld zouden worden uit databases/cases die als benchmark kunnen dienen. En dan nog; ervaringen en prestaties uit het verleden…….Het ondernemerschap blijft de beslissende factor voor succes.

Jacques Koster

@ Adri en Rogier: http://www.surplace.org staat e.e.a. in vermeld. Het blijft idd ondernemerschap = lef of andere toepassingen te doen. Historie is overigens de beste leerschool voor hoe het kan of niet moet. En hoe actueler de historie beschikbaar, hoe sterker je planning kan zijn/worden. SurPlace is voorzien van econometrische modellen, met wetenschappelijke onderbouwing. En met inmiddels voldoende historie om sterke en de zwakke merken snel te kunnen onderscheiden en in eerste instantie besparingen (met name op classic media) en in 2e instantie ROI (met classic & online media) te behalen.

Rogier van Duyn

@Adri het is meer dan een dashboard alleen. Wij hebben verschillende analyse instrumenten ontwikkeld die de impact nauwkeurig in kaart brengen. Klanten kunnen in de toekomst ook benchmarken, met nationale en internationale partijen. Dat is juist de kracht van onze technologie. Nogmaals, dit is een eerste beta release, er komt nog veel meer aan. Het is in ieder geval goed te lezen dat ons product veel stof doet opwaaien. 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond