Deel dit artikel
-

Vancouver: het nieuwe Silicon Valley?

Het Canadese bedrijf BlackBerry mag dan in de problemen verkeren, Canada wordt steeds aantrekkelijker voor techbedrijven. Met name Vancouver, aan de westkust, trekt steeds meer startende bedrijven aan.

Dat laatste is vooral een verdienste van het bedrijf HootSuite, een inmiddels 370 man sterke startup die bedrijven helpt met campagnes op sociale media. Het bedrijf heeft recentelijk 165 miljoen dollar aan startkapitaal aangetrokken, van dezelfde investeerders die ook Facebook en Twitter hebben gefinancierd. Fotodienst Flickr, tegenwoordig van Yahoo, begon als startup in Vancouver.

In British Columbia groeit de techsector inmiddels al harder dan de traditionele bos- en mijnindustrie. 8900 techbedrijven verschaffen werk aan tachtigduizend mensen. Traditioneel was Toronto de techstad van Canada.

Inmiddels oriënteren steeds meer investeerders zich op Vancouver, ooit genoemd naar het Drentse Coevorden. Amazon, Microsoft, Twitter en Facebook hebben er ontwikkelteams zitten. De belangrijkste reden: fors lagere lonen. Vancouver is ongeveer de helft goedkoper dan Silicon Valley, waar ontwikkelaars vaak ook nog van bedrijf naar bedrijf verhuizen. Precies hetzelfde gebeurde overigens met Seattle, maar daar zijn de lonen inmiddels alweer even hoog als in Californië.

Daarnaast kent Canada een vriendelijk belastingtarief voor R&D-activiteiten. Vancouver is om die reden inmiddels een van de belangrijkste steden voor game-ontwikkelaars. En onder de startups bevinden zich nogal wat specialisten op het gebied van business intelligence, waaronder het bedrijf Crystal Decisions.

Of Vancouver Silicon Valley zal kunnen evenaren, moet uiteraard nog worden afgewacht, maar er zijn wel opmerkelijke parallellen: Vancouver wordt ook wel het San Francisco van het noorden genoemd, maar dan groener en compacter, met een bruisende studentengemeenschap rond de University of British Columbia. Analisten verwachten dat Vancouver zich straks in elk geval kan meten met de kleinere Amerikaanse techsteden, zoals  Austin, Texas en Seattle, de thuisbasis van Microsoft en Amazon.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond