Deel dit artikel
-

Verdachten internationale cybercrime voor de rechter

Deze week staan vier Nederlandse voor de rechter in verband met hun vermeende betrokkenheid bij internationale cybercrime: aanvallen op bancaire systemen.

De vier mannen, uit Almere, Den Haag, Barendrecht en Rotterdam, maken deel uit van een internationale boevenclub die op alle continenten actief was. De groep maakte naar schatting zo’n twee miljoen euro buit met diefstal. De cybercriminelen installeerden software (trojans) op de computers van rekeninghouders om de banksites te kunnen manipuleren.

De behandeling van het dossier begint vandaag bij de rechtbank Rotterdam, locatie Dordrecht.

Het Openbaar Ministerie legt uit hoe de groep werkte:

“[de] computers [van rekeninghouders] werden besmet met malware en daarmee onderdeel werden van een zogenoemd botnet, een verzameling van willoze, geïnfecteerde computers die op afstand door cybercriminelen bestuurd worden. Slachtoffers kregen een nagebootste website van hun bank te zien wanneer ze gingen internetbankieren.

Ook de mobiele telefoons van de slachtoffers werden geïnfecteerd om sms-berichten van de bank te onderscheppen. De combinatie van deze infecties maakte het mogelijk om banktransacties uit naam van de slachtoffers te doen.”

Foto: bixentro (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond