Deel dit artikel
-

‘Webwinkels moeten geretourneerde goederen kunnen controleren’

Webwinkels moeten de mogelijkheid hebben om geretourneerde goederen te controleren voordat betalingen worden teruggestort. Dat vraagt Thuiswinkel.org in een brief aan minister Verhagen deze week.

Aanleiding zijn twee maatregelen die de positie van consumenten moeten gaan versterken, maar slecht kunnen uitpakken voor webwinkels. Deze rechten worden momenteel geïmplementeerd in Nederlandse wetgeving als gevolg van de vorig jaar vastgestelde Richtlijn Consumentenrechten, meldt de belangenorganisatie.

Tegelijkertijd is het een doel van Europese regelgevers dat de markt van online diensten en handel verder doorgroeit. Rechten van consumenten en groei van de sector moeten hier met elkaar verbonden worden, vindt Thuiswinkel.org.

Samen met de eigen koepel Ecommerce Europe vindy Thuiswinkel.org dat het versterken van consumentenrechten een goede zaak is. Maar tegelijkertijd moeten regels ook ondernemingen de mogelijkheid bieden om profijtelijke handel te kunnen voeren. Dat is niet het geval als een webwinkel geld moet terugbetalen aan consumenten voordat geretourneerde artikelen ook daadwerkelijk ontvangen zijn. ‘Om die reden vragen we van de wetgever dat de nieuwe regels ruimte geven zodat ondernemers terug ontvangen goederen tenminste kunnen controleren.’

Deel dit bericht

3 Reacties

Judith

Zijn dat de plannen, geld terug betalen voordat je de retourzending hebt ontvangen? Idioot! Bescherming van consument is 1 ding, maar dit gaat te ver!

h Smeets

Ik dacht dat de regel werd 2 weken recht op retour zonder voorwaarden (zwart wit gezegd), nergens heb ik tot nu toe gezien dat er moet worden terugbetaald voordat een artikel daadwerkelijk ontvangen is. We is er mogelijk sprake van een kostenloze retourzending.

Martijn

Welke situatie is de aanleiding geweest om zo’n voorstel te doen?
Als ik iets in de winkel terug wil brengen moet ik het artikel toch ook meebrengen als mijn geld wil? Waarom zou dat op internet anders moeten…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond