Deel dit artikel
-

Wetenschappelijk directeur Google reikt prijs uit aan Nederlandse studenten

Komende maandag zal Peter Norvig, wetenschappelijk directeur van Google, via een live videoverbinding de Norvig Web Data Science Award uitreiken aan studenten van de Universiteit Twente.

De studenten Computer Science deden mee aan de prijsvraag ‘Wat kun je doen met zes miljard webpagina’s?’ Het drietal bedacht een slim systeem waarbij associaties tussen woorden online geraadpleegd kunnen worden. De winnaars verdelen onderling drie prijzen: een tablet, het geven van een presentatie op de Europese Hadoop Summit in Amsterdam en het bijwonen van SIGIR, de topconferentie op het gebied van zoekmachines, in Dublin.

De prijswinnaars, Lesley Wevers, Oliver Jundt en Wanno Drijfhout, volgen de master Computer Science van de Universiteit Twente. Ze bedachten een systeem waarbij woorden die vaak samen in een zin of artikel staan, aan elkaar gelinkt worden. Zo wordt het woord ‘Microsoft’. onder meer gelinkt aan ‘Office’ en ‘Windows’. Het woord ‘Apple’ krijgt onder meer de associaties: ‘iPad’ en ‘iPhone’ mee. Vervolgens kan het systeem vergelijkingen maken tussen ‘Microsoft’ en ‘Apple’. Op de vraag wat heeft Microsoft wat Apple niet heeft, antwoordt het systeem ‘SQL’. En op de vraag, wat heeft (Bill) Gates wat (Steve) Jobs niet heeft? Geeft het systeem het antwoord ‘Melinda’, de vrouw van Bill Gates.

Initiatiefnemers van de Norvig Web Data Science Award zijn de Amerikaanse stichting Common Crawl en het Nederlandse super computercentrum SURFsara. Common Crawl stelt een grote set van zes miljard webpagina’s beschikbaar voor het bedrijfsleven, wetenschappers en studenten in Nederland. SURFsara biedt de machines aan om deze data te kunnen analyseren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond