Deel dit artikel
-

Windows 8 haalt pc-verkopen niet uit het slop

Vier maanden na de lancering heeft Windows 8 de pc-verkopen nog altijd niet gestimuleerd. De wereldwijde pc-industrie krimpt verder en ook de Windows tablets verkopen ‘ondermaats’.

Jun Dong-soo, hoofd van de afdeling die de geheugenchips van Samsung maakt, uitte vorige week scherpe kritiek op Windows 8, die niet beter zou verkopen dan Windows Vista, de systeemsoftware die Microsoft het liefst zou vergeten. Ook de voorheen zo gepropageerde ultrabooks lopen niet goed. Dong-soo was niet de enige die klaagde. Asus, Acer en Fujitsu constateerden al eerder stroperige verkopen.

Microsoft gaat vermoedelijk de licentiekosten voor pc-makers verlagen. De hoop is dat hybride versies – laptops met afneembare schermen – wel goed gaan lopen. Volgens Asus is er in elk geval wel belangstelling voor notebooks met aanraakschermen. Dat geldt niet voor tablets. Het bedrijf heeft weliswaar drie miljoen tablets in het vierde kwartaal verkocht, maar 95 procent daarvan draait onder Android. Samsung heeft de verkoop van zijn Ativ-tablet met Windows RT in Duitsland stopgezet omdat de belangstelling te klein is.

Volgens recente cijfers van Net Applicatios heeft Windows 8 een marktaandeel van 2,7 procent, maar Windows 7 zit nog op bijna vijftig procent. Daarna volgt Windows XP met 39 procent. Snel zal Windows 8 zijn achterstand niet inhalen. Verwacht wordt dat pc verkopen dit jaar blijven dalen met 1,3 procent.

Marktvorser IDC suggereert dat Microsoft er goed aan doet om het systeem toch maar eens flink aan te passen. Bedrijven zeggen niets te hebben aan de Metro-omgeving op desktoppc’s. Zij willen een optie dat Windows 8 bij de start meteen het desktopscherm laat zien.

Microsoft komt waarschijnlijk redelijk snel met een opvolger, die in de wandelgangen Windows Blue wordt genoemd en aanvankelijk deze zomer al zou verschijnen. Microsoft zou in navolging van Apple sneller nieuwe versies van zijn systeemsoftware uitbrengen, voor weinig geld.

Ook deze Blue zal het Metro-concept voor desktoppc’s naar verluidt niet verlaten. De belangrijkste update zou een verbeterde zoekfunctie zijn,  naast Internet Explorer 11.

Deel dit bericht

1 Reactie

Don van Riet

Vrij voorspelbaar: in “the world according to Microsoft” is er geen plaats voor herbezinning. Tot aan het bittere einde van Vista heeft MS liever miljoenen besteed aan het rechtpraten van kromme zaken rond dit systeem dan de klanten serieus te nemen. Maar toen kwam er uiteindelijk toch een prima Windows 7 achteraan. Misschien moeten we op Windows 10 wachten voordat MS alsnog de klant op de desktop biedt waar ze om vraagt. Nu is het kennelijk te vroeg, ondanks IDC.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond