Deel dit artikel
-

Yahoo verkoopt belang in Alibaba

Yahoo strijkt binnenkort zeven miljard dollar op, omdat het zijn aandelen in een Chinese dochter gaat verkopen.

Op termijn zal Yahoo zijn belang in Alibaba helemaal verkopen. Dit weekend maakten de besturen van de bedrijven details bekend over het afscheid van wat ooit een strategische samenwerking was.

Yahoo heeft veertig procent van de aandelen Alibaba. Op korte termijn verkoopt het de helft daarvan voor 7,1 miljard dollar, waarvan 6,3 miljard in contanten en de rest in nieuw uit te geven aandelen Alibaba. Op een later moment verkopen de Amerikanen de andere helft van hun aandelen. Het Chinese bedrijf wordt in deze transactie op 35 miljard dollar gewaardeerd.

In 2005 investeerde Yahoo een miljard dollar in het Chinese internetbedrijf. Alibaba kreeg toen het recht om het merk Yahoo op- en uit te bouwen in China. Die afspraak blijft nog vier jaar intakt. Wel krijgt Yahoo nu de contractuele mogelijkheid om te investeren in technologie in het Verre Oosten. Dat was verboden binnen de oude afspraken.

Yahoo vaart al jaren in een strategisch onzekere koers. Meerdere topmannen en een -vrouw probeerden duidelijkheid en rust te brengen naar het personeel en de markt, maar slaagden daar niet in. Geen van hen formuleerde een plan naar de toekomst, een strategie. Ze tijdelijke kapiteins kwamen niet verder dan wat operationeel vet wegsnijden. Afgelopen week moest Scott Thompson het veld nog ruimen, omdat hij had gelogen in zijn cv.

Foto: J.M. Rosenfeld (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond