-

Toekomst van vacaturesites in kwaliteit of kwantiteit?

Met veel bombarie ging eind september Jobbird.com van start. Jobbird.com is een nieuwe vacaturesite met een grootse ambitie; marktleider worden in Nederland. Marktleider in aantallen vacatures wel te verstaan. Gaat kwantiteit winnen van kwaliteit?

Gratis posten niet uniek
De site hanteert het ‘posten is gratis’ model. Het plaatsen van een vacaturetekst kost niets. Voor extra promotie daarbij, in de vorm van bedrijfspresentaties of top-advertentie posities, moet (flink) worden betaald.

Wat Jobbird.com doet is niet uniek. Andere sites waar gratis vacatures geplaatst kunnen worden gingen hen voor. De bekendste daarvan zijn werk.nl, vacaturebase.nl, banenmatch.nl en jobselectie.nl. En stuk voor stuk weten deze gratis sites aardige volumes aan banen te genereren. De betaalde vacaturesites NationaleVacaturebank.nl en Monsterboard.nl lijken het nakijken te hebben.

Van betaald naar gratis
Wie had zich dat een paar jaar geleden kunnen bedenken? Toen bestonden er nog geen vacaturesites waar je gratis kon plaatsen. Hoe heeft het dan toch zover kunnen komen?

De beperkte ontwikkelings- en innovatiedrang van de traditionele vacaturesites heeft hier ongetwijfeld mee te maken. Het ging ze te lang te goed. Zij hebben bijvoorbeeld niet ingespeeld op de ‘pay for performance’ modellen die in andere e-business sectoren met groot succes zijn ontstaan. Ook integratie met sociale media is lang genegeerd. Op de grote betaalde vacaturesites kun je nog steeds niet altijd je Linkedin-profiel importeren in de cv-database. Ook de mogelijkheid tot het geven en lezen van bedrijfsreviews ontbreekt bijvoorbeeld.

Maar economische factoren spelen waarschijnlijk een nog grotere rol. Werkgevers zijn vanaf 2008 fors gaan snijden in hun wervingsbudgetten. Ook zijn ze bewuster gaan letten op ROI op wervingskosten. Daarmee heeft de crisis ruimte gecreeerd voor de gratis vacaturesites.

Risico’s
Vraag is wel of het gratis-model stand houdt. Want goedkoop is ook vaak duurkoop. Risico’s als slechte vacatureteksten, dubieuze vacatureplaatsers, dubbelingen, geen adequate service en een slechte ‘user experience’ liggen op de loer. Zowel werkgevers als werkzoekers kunnen daar veel last van krijgen. Site-ontwikkeling en beveiliging van privacy-gevoelige informatie kost tijd en geld.

Ook kan gratis misbruik in de hand werken. Kwaadwillende werkgevers kunnen in een gratis cv-database grasduinen en met de verkregen persoonlijke informatie gekke dingen doen. Spam ligt op de loer.

Kwaliteit
Verder gaat het bij recruitment natuurlijk altijd nog om kwaliteit. Liever twee heel goede kandidaten die reageren op een vacature, dan tientallen ongeschikten. Je hoeft geen marktleider in aantallen vacatures te zijn om kwaliteit te leveren. Marktleiderschap in aantal vacatures zegt dus niet zoveel.

)* Auteur Sander den Heijer werkt sinds 1997 in de internetbusiness. Nu als marketing manager bij Nobiles Media. Hij blogt over online recruitment op I-kloon.nl.

Deel dit bericht

6 Reacties

Marianna Bakker

Prima artikel, maar ik mis in erin toch de invloed van social media. Speelt snelheid van plaatsing en reactie ook steeds meer een rol los van kwantiteit of kwaliteit? Wat voor effect kan worden verwacht van een Twitter site als http://www.vacaturetweeter.nl?

Jacco Valkenburg

Quote “Wie had zich dat een paar jaar geleden kunnen bedenken? Toen bestonden er nog geen vacaturesites waar je gratis kon plaatsen.”

Dat is niet helemaal correct. NationaleVacaturebank is ooit begonnen als gratis vacaturebank! De oprichter ervan destijds, Jan Peter Cruiming, herhaalt nu hetzelfde trucje met Jobbird. Eerst volume maken en dan, onder het mom van kwaliteitsverbetering (of risico’s), de prijzen opschroeven. De vraag die ik zou stellen is wanneer het van gratis naar betaald gaat…

Sander

@Marianna, vacaturetweeter.nl is een vertical searche-engine maar dan slechts voor banen gepost op twitter. Metasearchers voegen niet veel toe. Het is eerder nog een hobbel voor werkzoekenden om bij vacatures uit te komen. Zij kampen vaak met dubbelingen, en niet meer bestaande vacatures.

@Jacco, dank je. Ik wist niet dat NationaleVacaturebank.nl ooit als gratis vacaturebank begonnen was. Dan is de vraag wanneer dat omdraait inderdaad heel interessant.

Wijnand

Nogal matig geschreven stukje. Er ligt van alles op de loer……

En aantalllen met 3 l’en ?

Maarten

Het is best lastig te voorspellen waar het heen gaat. Zelf vind ik sites die (mede) een jobboard delen met uitgevers, zoals simply hired een goed model hebben. Vaak zijn mensen toch op zoek of worden getipt, voor dat laatste kan social media goed helpen. Jobboards bij uitgevers kunnen uitnodigend zijn voor de latent geïnteresseerden wat kwaliteitsverhogend zal werken denk ik. CV databases blijken erg goed te werken, zo kunnen actief op zoek zijnde werkgevers (en bureaus) eigenhandig snel en efficiënt handelen, ze laten zich in eerste instantie graag leiden door hun eigen vooropgestelde voorkeuren zoals; studie/ervaring bij/als, etc.)

niche board hebben vaak moeite zich te profileren, een aardig voorbeeld die wel aardig aan de weg timmert vind ik efinancialcarreers.nl

Jeroen Bergen

@ sander en @jacco: ter aanvulling reeds in 1998 (drie jaar voor de start van nationalevacaturebank) is er het initiatief http://www.bananbeurs.nl geweest. Volledig het model zoals jobbird het nu hanteert. Het was gericht op de ICT markt, gratis vacatures plaatsen, gratis cv-database, voor exposure moest betaald worden. In 2002/2003 (denk ik) is de stekker er uit getrokken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond