Ontevredenheid over Whatsapp na update story-functie

UTRECHT, 20170308 — Veel Whats-app gebruikers zijn niet enthousiast over de nieuwe functie waarbij je statusupdates kunt doen in de vorm van foto’s. De nieuwe functie lijkt daarmee exact op de story-functie van de concurrenten Instagram en Snapchat. Dit is dan ook de grootste klacht van gebruikers.
Whatsapp verliest identiteit
Na de update waarmee gebruikers kunnen whatsapp-bellen, heeft Whatsapp ook een story-functie geïntroduceerd. Gebruikers klagen dat de nieuwe functie teveel lijkt op de story-functie van de concurrenten. De simpelheid die volgens de gebruikers juist de kracht was van Whatsapp, lijkt met de update verleden tijd. Daarbij wordt genoemd dat de app ‘al compleet was en geen nieuwe functie miste’. Dit blijkt uit onderzoek van Goedkoopste Simonly.net (GSO) van 1200 online reviews en rondvragen.
Verdere klachten
Een andere klacht naar aanleiding van de update is dat het kopje ‘contacten’ weg is gevallen, waardoor gebruikers het lastiger ervaren om een appje te sturen aan contactpersonen die nog niet in de whatsapp-lijst staan. Ook klagen gebruikers over het vervallen van de oude status functie. Bij de oude functie was het mogelijk om door middel van een beperkt aantal tekens je status duidelijk te maken, zoals ‘busy’ of ‘in the gym’.
Andere uitbereidingen
Niet alleen Whatsapp is de laatste jaren druk met uitbreiden. Ook concurrenten, die voorheen één of enkele simpele functies hadden, doen uitbereidingen waardoor ze steeds meer op elkaar gaan lijken. Het lijkt erop dat de apps langzaam maar zeker allen graag het totaalplaatje willen vervullen als het gaat om social media.
De story-functie van Snapchat is bijvoorbeeld al overgenomen door Instagram, Facebook Messenger en Whatsapp. Met Snapchat wordt het steeds makkelijker om te chatten met je vrienden en is het nu ook mogelijk om groepsgesprekken te voeren. Instagram heeft ook onlangs een nieuwe update gedaan die op Facebook lijkt. Zo kun je reacties onder foto’s liken. Dit is echter door middel van een hartje in plaats van een duimpje. Ook is het mogelijk om te reageren op elkaars reactie, waardoor er discussies kunnen ontstaan. Iets wat voorheen moeilijker was via Instagram. Of de uitbreidingen van de apps nou zo’n goed idee is, daar zijn niet alle gebruikers het over eens. Uit rondvraag van GSO bleek dat ook jonge gebruikers liever apps hebben met één of enkele duidelijke functies.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.