Deel dit artikel
-

Veel vraag naar virtuele spreadsheet van Cognos

De virtuele spreadsheet ReportNet van Cognos is de snelst groeiende business intelligence software van het Canadese bedrijf. Dat maakte Cognos-directeur Renato Zambonini deze week bekend.

Cognos bracht ReportNet vorig jaar september op de markt en kent nu al meer dan 750 afnemers, overwegend grote bedrijven. Het is een rapportageomgeving in de vorm van een virtueel rekenblad, dat managementrapporten, financiële verslagen en facturen kan integreren, maar met als belangrijkste kenmerk dat het volledig op het internet draait. In feite is het een Web Services dienst, die gebaseerd is op open standaarden als XML en SOAP.

“Ons idee was om de rapportage aan zoveel mogelijk bedrijfsonderdelen ter beschikking te stellen, en niet alleen aan het topmanagement,” aldus de (scheidende) Cognos-directeur Renato Zambonini. “Zo krijg je een veel beter inzicht in wat er in een onderneming gebeurt.” Dat geldt helemaal voor bedrijven die internationaal opereren en verschillende rapportages moeten zien te combineren.

De enige manier om dit te doen was door een virtueel programma te ontwikkelen dat uitsluitend op het internet draait, een volledig andere aanpak dan de traditionele business intelligence programma’s die het bedrijf al sinds 1969 ontwikkelt. ReportNet brengt de gegevens niet alleen bij elkaar, maar wijst gebruikers ook op rapportages die anders over het hoofd worden gezien. Zodra gegevens een taalgrens passeren worden zij ook nog eens vertaald.

Zambonini was, zo gaf hij toe, niet meteen gecharmeerd van het idee. “We hebben de plannen in eerste instantie afgekeurd. Deels ook omdat de toenmalige browsers, we zijn er al in 1996 mee begonnen, de ideeën nauwelijks ondersteunden. Het was aanvankelijk ook veel te traag. Ik heb iedere nieuwe versie met een horloge in de hand zitten timen.”

De nieuwste versie (1.1) verscheen vorige week. Deze werkt met meer talen en databronnen en kan volgens onderzoek dat werd uitgevoerd door het IBM SPC-laboratorium in San Mateo ruim 190.000 gebruikers tegelijk ondersteunen.

Inmiddels is er een groeiend aantal gebruikers, waaronder de First Citizens Bank, TPG en BMW Groep. Het ministerie van Defensie heeft vorige week een licentie ter waarde van 1 miljoen euro afgesloten voor zijn personeelsafdeling voor 1500 gebruikers. “Het merendeel van deze bedrijven gebruikte in het verleden traditionele rapportagesoftware, zoals die van Crystal,” zegt Christopher Dziekan, directeur marktontwikkeling van Cognos. “Er is nauwelijks concurrentie op dit gebied. Niemand is zoals Cognos volledig op het web overgestapt.”

Als het Zambonini ligt zal voor toekomstige programma’s een soortgelijke koers worden gevolgd. Cognos wil nu de komende jaren naast rapportage ook op bedrijfsplanning richten. “We moeten het web op,” zegt Zambonini. “Client server, de oplossing die tot dusverre wordt aangeboden, is gewoon een slecht idee. Ik moet nu ook weer voor mijn organisatie voor miljoenen aan Excel licenties afsluiten, terwijl ik met een webapplicatie iedere gebruiker in de wereld kan bereiken.”


Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond