Deel dit artikel
-

Column: In 2020 zijn vijftig miljard apparaten connected

De Free Record Shop is failliet en is daarmee het zoveelste slachtoffer van het internet en de bijbehorende e-commerce. Veel retailers hebben last van teruglopende omzetten en de online concurrentie. En toch is het aantal vierkante meters winkeloppervlak in ons land in het afgelopen jaar toegenomen.

Steken projectontwikkelaars van tot-leegstand-gedoemde-nieuwbouw-winkelcentra hun kop dan in het zand? Of hebben ze de onlineboot toch al totaal gemist en gaan ze voor alles of niets? Dat laatste zou overigens pas echt dom zijn, want het internet staat nog in zijn kinderschoenen.

Onderzoeksbureau McKinsey verwacht dat er in 2025 drie miljard meer mensen online zijn dan nu het geval is. Dat is nog een behoorlijk conservatieve schatting als je bedenkt dat we de neiging hebben om ontwikkelingen in de komende vijf jaar te overschatten, en die in de komende tien jaar te onderschatten. De visie van McKinsey gaat over onze wereld over twaalf jaar… Dat belooft dus nog wat.

Onze overheid wil over vier jaar al helemaal digitaal zijn. NFC en contactloos betalen zitten in ons land inmiddels al giga in de lift nu meer dan de helft van het online betalingsverkeer middels een mobiel device verloopt. Dat proces zal almaar versnellen. Zeker nu de eerste gebruikerservaringen van het ‘supersnelle’ mobiele 4G-netwerk meer dan positief zijn.

Gezien deze snelheid in 2020 aanvoelt alsof je disconnected bent, wil Samsung over zeven jaar een 5G-netwerk introduceren. Hiermee worden snelheden behaald die wel honderd keer sneller zijn dan de 4G waar we nu mee lekker worden gemaakt. Tegen die tijd communiceren we overigens eerder met onze ogen, handen en stem. En is het fenomeen toetsenbord of aanraakscherm waarschijnlijk rijp voor het museum.

Voor wie nog twijfelt of het allemaal wel zo’n vaart zal lopen, er zijn nu al meer apparaten dan mensen online. In 2020 zullen dat zo’n vijftig miljard objecten zijn. In het meest pessimistische scenario heeft iedere inwoner van Amsterdam dan al gauw duizend apparaten in zijn omgeving die online zijn. In het beste geval loopt dat aantal al gauw tegen de vijfduizend.

Is dat slecht nieuws? Geenszins. Het feit dat we nu pas aan het begin staan van een nieuwe trend biedt juist volop kansen, ook voor de traditionele retailer of projectontwikkelaar. Nieuwe businessmodellen zullen daardoor in allerlei branches hun intrede doen.

Een soortgelijke kans zagen de oprichters van Google, sinds kort het grootste mediabedrijf van de wereld, vijftien jaar geleden ook. Hoe kleine dingen groot kunnen worden… Dat is overigens van alle tijden. Maak gebruik van die wetenschap.

*) Dit artikel is eerder gepubliceerd in het juninummer van Emerce magazine (#123)

Deel dit bericht

2 Reacties

JeroenW

Projectontwikkelaars de kop in het zand steken? Dat doen ze toch nooit? Als dat zo was dan zouden ze in de randstad ook kantoren bij bouwen.

Ik denk dat Free Record niet noodzakelijk een slachtoffer van internet was maar eerder van het halfslachtig proberen te bedienen van teveel groepen klanten. Doe dat in een markt die uitdagend is en vanuit te dure lokaties en je trekt ’t niet.

PietJ

5000 apparaten per persoon? Geen idee in wat voor huis u woont of wat uw hobbies zijn. Verder zit niet iedereen te springen om een volledig transparant huis waarin elke beweging of woord wordt geregistreerd en volautomatisch wordt geanalyseerd door schimmige ‘veiligheids’clubs. Goed mogelijk dat een verzadigingspunt mbt digitalisering al zo’n beetje bereikt is omdat overheden en industriëlen het gewoon niet kunnen nalaten mee te gluren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond