-

13 +1 gebruiksmanieren voor de favorietknop van Twitter

Het is misschien niet de meest gebruikte functionaliteit van Twitter, maar wel degelijk één die door velen op steeds andere manieren gebruikt wordt, de favorietknop van Twitter. Elke tweet heeft er één en in je Connect/ Verbind-tab kun je zien of, en zo ja zo wie, een tweet van je favoriet gemaakt heeft. Er zijn vele manieren waarop mensen de favorietknop gebruiken. Hieronder som ik ze op.

Wil je meer statistieken over favorieten van je tweets, dan kan je terecht bij favstar.fm. Deze website biedt je, onder andere, doorlopende favstats.

Per Ongeluk
Ja, voor sommigen is Twitters soberschone design nog veel te druk en daardoor klikken ze ‘per ongeluk’ op de favorietknop tijdens het scrollen op mobiel. Het schijnt dat vooral Android gebruikers er last van hebben.

per ongeluk

Om iets favoriet te maken
Vreemd dat mensen iets gebruiken waar het voor bedoeld is. Je vindt iets leuk. Het is eigenlijk een soort van ‘Liken’ dat we van Facebook kennen, je waardeert iemands tweet omdat de inhoud je bevalt. Er zijn zelfs testen gezien op Twitter.com waar in plaats van Favoriet ‘like’ stond! Die zijn echter (gelukkig) nooit ingevoerd.

Om iets juist niét te ‘liken’
Ook het tegengestelde blijkt wel eens voor te komen. Met waarschijnlijk een sarcastische grijns op het gezicht schijnen mensen ook op de favorietknop te klikken als ze het ergens juist helemaal niet mee eens zijn, maar ik moet zeggen dat ik me er niet in herken.

Om iets te bookmarken
Hier gebruik ik het vooral zelf voor, in combinatie met lees later. Ik open mijn mobiele tijdlijn regelmatig als ik daar vluchtig tijd voor heb. Wachtend op een lift of een afspraak, nooit in de file (nee, echt niet!), tijdens de reclame bij een tv-programma en zo zijn er gedurende de dag wel meer momenten te vinden. Als ik dan een interessante tweet met een link erin vind, dan maak ik die favoriet om de link, vaak op mijn laptop, nader te bekijken.

Wil je op de hoogte blijven van wat ik lees (of ieder ander die de favorietknop zo gebruikt), hoef je dus alleen mijn favorieten in de gaten te houden.

Als testimonial voor op je website
Dit vond ik één van de creatiefste vormen die ik tegengekomen ben tot nu toe. Zoals je wellicht weet kun je met Twitter widgets tweets embedden op je eigen website. Er zijn verschillende soorten widgets die allemaal andere doelen hebben, maar er is er dus ook één die je favorieten bevatten.

Als je nu alle positieve reacties op je product of dienst embed op je website onder het kopje ‘testimonials’, dan heb je gratis en voor niets echte reviews van je product of dienst. Belangrijk is dan dat dit wel oprechte reacties van echte klanten zijn.

Als notitie aan jezelf
Je kunt natuurlijk een tweet aan jezelf sturen en die favorieten als een soort reminder of todo list. Heb je de taak volbracht, dan kun je hem onfavorieten waardoor je altijd een actueel to do-lijstje overhoudt. Je kunt dan wel het beste een fake account aanmaken en daar de tweets aan richten, dan hebben je overige volgers (die dat fake account dus ook niet volgen) er geen last van.

Om iets in gang te zetten
Door een tweet te favorieten kun je andere tools in werking zetten. Een bekende tool die daar verschillende recepten voor heeft is IFTTT (If This Than That) dat zoals de naam al doet vermoeden, reacties geeft op bepaalde acties. Plaats je favorieten automatisch in Evernote, Phocket, ReadItLater en wat je al niet meer kunt bedenken. Zit jouw wens er niet bij, geen nood, je kunt ook zelf recepten schrijven.

ifttt

Als leesbevestiging
Door een tweet van een ander te favorieten kun je die persoon laten weten dat je de tweet gelezen hebt, en er een positieve reactie op geven.

Deze optie is ideaal als je onder de aandacht van iemand wilt komen. Het reikt best ver overigens, in je connect-tab zie je het zelfs als iemand een tweet van een ander ,waarin jij genoemd werd, favoriet maakt.

tweet ander

Bij deze optie stel ik voor je dan niet alleen tot het favorieten te beperken. Geef daarna ook een reactie of stel een aanvullende vraag. Alleen favorieten kan namelijk ook een andere indruk geven, maar die optie staat hieronder als laatste optie opgesomd.

Als conversatiekiller
Blijkaar hebben anderen heel andere plannen met de favorietknop:

Jamie gebruikt de favorietknop hier om aan te geven dat hij klaar is met een discussie. Niet negatief, maar om aan te geven dat het ‘gesprek’ beeïndigd is wat hem betreft. Zodat de gesprekspartner weet dat hij niet zomaar wegloopt en het gesprek verders negeert.

Om te flirten
Twitter als datingplatform die Tinder naar de kroon gaat steken? Misschien wel, uit deze zoekopdracht naar Flirt in combinatie met favoriet en button haalt er heel wat naar boven!

flirt

Als teken van support
Een bevestiging dat je meeleeft, begrijpt wat de opsteller van de tweet doormaakt of een hart onder de riem steken. Een favoriet kan door de positieve insteek ook als supportbutton werken.

Om nieuwe volgers aan te trekken
Zoals eerder al gesteld kun je door favorieten ook iemands aandacht trekken. Favoriet regelmatig iemands tweets op een relevant onderwerp, ga daarna het gesprek over dat onderwerp aan, geef inhoudelijk commentaar en stel relevante vragen. Op die manier trek je de aandacht van die persoon en als je andere tweets daarbij aansluiten zou die persoon je kunnen gaan volgen naar aanleiding van je favorieten.

Als manier om expertstatus te bouwen
Door steeds relevante inhoudelijke tweets met links naar externe informatie te favorieten kun je zo een kennisbank opbouwen in een bepaalde niche sector. Als iemand dan een vraag stelt kun je die kort beantwoorden en verwijzen naar je favorieten (die dus standaard openbaar zijn). Zo bouw je voor achterliggende informatie aan je eigen expertstatus.

Hierboven zie je de dertien manieren waarop je de favorietknop kunt gebruiken. Hieronder de +1 manier, maar die zou ik je nooit aanraden.

Als spam
Ja, alles wat gebruikt kan worden zal ook misbruikt worden. Ik heb een paar keer verwezen naar het feit dat mensen zien dat een tweet van hen gefavoriet wordt. Daar krijg je dus aandacht mee. Er is echter een groep mensen op Twitter die graag aandacht krijgt, spammers. Door tweets te favorieten hopen ze dat je hun profiel bekijkt, daar zal een ingekorte url in staan die als je erop klikt… Ik zou het maar niet doen. Block & Report spam is de enige juiste actie.

Dit is de reden waarom ik eerder adviseerde niet alleen te favorieten, dan zou je een spammer kunnen lijken. Maar gelukkig zijn de favspamaccounts redelijk makkelijk te herkennen.

Zoals je ziet zijn er veel manieren waarop je de favorietknop kunt gebruiken. Sommige echt handig (testimonials), sommige veelgebruikt (lees later) en sommige een beetje vreemd (conversatiekiller). Wellicht zijn er meer manieren die ik nog niet weet, dan hoor ik ze graag in de comments.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond