-

De beste tijden om vacatures op social media te delen

Social media speelt inmiddels een belangrijke rol in de arbeidscommunicatiestrategie. Een goed startpunt voor een social recruitment-campagne. Hoe gerichter je berichten post, hoe beter de respons. Brand Engineers zocht uit wat de beste tijdens zijn om berichten op verschillende sociale platformen te plaatsen.

Eigenlijk doen we maar wat
Als we met Brand Engineers in gesprek zijn met HR professionals, horen  we regelmatig dezelfde opmerkingen. We weten dat sociale media belangrijk zijn, maar in de praktijk doen we maar wat. Dat is zonde van al je inspanningen. Natuurlijk sla je niet volledig de plank mis, maar het kan efficiënter. Hoe? Door berichten met de juiste timing te plaatsen. Hierdoor neemt de aandacht voor je vacature toe.

De meest efficiënte tijden op sociale media
Er is geen goed antwoord op de vraag wanneer je het beste berichten of vacatures kan posten. Er zijn grote verschillen per platform en in dagen en tijden.

De beste tijden:
Facebook:      Maandag 06:00 – 08:00 en 14:00 – 17:00

Twitter:          Maandag t/m donderdag 13:00 – 15:00

Linkedin:       Dinsdag t/m donderdag 07:00 – 09:00 en 17:00 – 18:00

Google+:        Midweeks 09:00 – 11:00

Pinterest:       Dagelijks tussen 14:00 – 16:00 en 20:00 – 01:00

Instagram:     Dinsdag en donderdag tussen 18:00 en 20:00

De slechtste tijden:

Facebook:      Dagelijks tussen 22:00 – 04:00 en het hele weekend

Twitter:          Dagelijks tussen 08:00 – 09:00

Linkedin:       Maandag en vrijdag

Google+:        Dagelijks tussen 18:00 – 20:00

Pinterest:       Dagelijks tussen 17:00 – 19:00

Instagram:     Dagelijks tussen 08:00 en 12:00

Pic 1

Manage je planning
Gelukkig is het niet nodig om je drukke planning overhoop te gooien om op de beste tijden een bericht te kunnen plaatsen. Er zijn namelijk goede social media management tools die je hierbij prima van dienst zijn. Bijvoorbeeld Hootsuite en Mediainjection. Deze tools geven je de mogelijkheid om berichten te plannen. Je kan in een keer al je wervingscommunicatie inplannen. Je bespaart jezelf hiermee enorm veel tijd én bent ook nog eens effectiever op social media.

Vergeet niet te meten

Onderzoeken naar de meest effectieve tijden op sociale media zijn erg praktisch. Neem ze alleen niet te letterlijk. Het kan best zijn dat jou doelgroep afwijkt van het gemiddelde gedrag. Blijf daarom altijd meten en testen. Niet alleen met momenten, maar ook in communicatie. Door het gebruik van meetsystemen als Google Analytics kom je er achter wat voor jou effectief is. Ook Hootsuite en Mediainjection beschikken over de mogelijkheid om het bereik en succes te meten. Kies een systeem waarvan jij vindt dat het past bij je wensen.

Deel dit bericht

6 Reacties

Myrna

Hoe is dit onderzocht?

Ruud

Hallo Myrna,

Bedankt voor je reactie. Dit is soort onderzoeken worden internationaal aan de lopende band uitgevoerd. We hebben een aantal gegevens verzameld en de overeenkomsten bekeken.

Myrna

Beste Ruud, dankjewel voor je antwoord. Ik vraag me wel af of er verschillen zijn tussen het gedrag in Nederland en internationaal, maar in ieder geval interessant!

Ruud

Die zullen er ongetwijfeld zijn. Ik ben van mening dat het gaat om nuance verschillen. Het gedrag zal globaal hetzelfde zijn. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in nationaal en internationaal gebruik van de verschillende platformen onder verschillende leeftijdsgroepen. Het gebruik van Facebook neemt onder jongeren af, terwijl media als Snapchat en Instagram juist toenemen. Die trend zie je bijvoorbeeld overal terug.

Michel Rijnders

Waarop zijn deze ‘beste’ tijden gebaseerd en op hoeveel en welke data? Is ‘beste’ de meeste kliks of hoogste conversie naar sollicitaties of zijn ook aannames (kwaliteit van hires) meegewogen?

Ruud

Hallo Michel,

De beste tijden zijn gebaseerd op wanneer gebruikers de diverse platformen gebruiken. Wanneer zijn mensen online. Omdat berichten, en dus ook vacatures, maar een korte levensduur hebben op social media is timing heel erg belangrijk. Eem bericht op Twitter verliest bijvoorbeeld al na 8 minuten het meeste van zijn waarde/kracht. Conversies en kwaliteit van hires zijn niet meegenomen. Maar daar volgt wellicht in de toekomst nog wel een nieuw onderzoek op.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond