-

‘Cloud maakt bedrijven lenig en flexibel’

Je verwacht het eigenlijk nauwelijks: vele duizenden bezoekers voor VMworld in San Francisco, het jaarlijkse congres voor gebruikers van VMWare, het Amerikaanse bedrijf dat nog altijd geassocieerd wordt met het begrip virtualisatie. Die technologie vormt tegenwoordig de pijler onder nagenoeg alle cloudprojecten en wordt breder toepasbaar.

De Nederlander Jeremy van Doorn heeft de opmars van VMWare vanaf 2004 van dichtbij meegemaakt. Dat was het jaar dat het Amerikaanse bedrijf, destijds al enkele jaren oud, een Benelux kantoor opende en de eerste klanten, zoals het latere DUO (studentenleningen), Dell en IBM, bij VMware aanklopten.

De portfolio was nog bescheiden. Het bedrijf leverde vooral virtualisatieoplossingen voor Windows servers. Grote servers waren vaak maar voor één taak ingericht, en dus bleef veel capaciteit op servers onbenut. VMWare zorgde er dan voor dat nog extra serversoftware kon worden geïnstalleerd, of software van een ander type. Die systemen konden vervolgens onafhankelijk van elkaar draaien. Bedrijven bespaarden zo extra servers uit.

In de loop der jaren is de markt echter behoorlijk veranderd. “Bedrijven als HP en Dell verkochten tien jaar geleden vooral grote servers met heel veel rekenkracht, tegenwoordig gaat het juist om kleinere minder krachtige systemen die je kunt stapelen”, zegt Van Doorn. “Datzelfde zag je bij netwerkapparatuur. Ook daar maakten kolossen plaats voor compacte systemen. Het probleem van overcapaciteit bestaat niet meer, maar er zijn nu andere uitdagingen voor in de plaats gekomen.”

Zoals uitval van systemen, waarbij in korte tijd een kopie veilig kan verhuizen naar een andere server. Of kan worden geschakeld naar een backup die reeds klaarstond. Of snelle uitbreiding van benodigde capaciteit, waarbij in no time een hoop extra servers kunnen worden bijgeprikt. Allemaal handelingen die de software van VMWare voor zijn rekening neemt.

Geen wonder dat een congres VMWare steeds meer nieuwsgierigen trekt. “Flexibiliteit is essentieel voor bedrijven vandaag de dag”, zegt Van Doorn. “Een startup hoeft niet meer te investeren in een serverpark, met een credit card meldt hij zich bij Amazon Web Services of andere cloudpartijen en hij is binnen minuten online. Bedrijven met een IT erfenis kunnen niet zo snel schakelen. Daarom zijn bedrijven als Uber en Netflix een bedreiging voor de status quo. Van idee naar uitvoering vergt steeds minder stappen.”

Het beheer van interne IT staat ook onder druk. Het opzetten van (eigen of aangekochte) CRM software kost maanden tijd, maar het aanmelden van nieuwe werknemers bij een partij als Saleforce.com is een kwestie van minuten.

Veel bedrijven zitten echter nog in een overgangsfase. Een deel van de data houden ze nog liever achter hun eigen firewalls verborgen, maar steeds meer taken verhuizen naar de publieke cloud. Deze mengvorm, beter bekend als hybride cloud, zou op termijn wel eens kunnen verdwijnen als het vertrouwen in de cloud verder toeneemt. “75 procent van alle IT uitgaven heeft betrekking op het beheer,” zegt Brian Gammage, Chief Market Technologist van VMWare. “Daardoor blijft maar 25 procent van de IT capaciteit over voor innovatie. Die verhouding kan beter.”

Bedrijven worden door de cloud leniger en flexibeler, zegt ook Gammage: “Jonge ondernemingen moeten personeel snel kunnen aannemen en ook weer kunnen ontslaan, afhankelijk van de marktomstandigheden, dat vergt een andere insteek van de IT. Die moet even flexibel kunnen worden ingezet.”

Het tijdperk van stilstand moet nu echt verlaten worden,, betoogt Gammage. “Waarom denk je dat Windows XP jarenlang zo populair is gebleven? Simpelweg omdat IT kon besparen op toepassingen door niet te vernieuwen. Maar tegenwoordig is dat erg onverstandig. Stilstaan is achteruitgaan.”

VMWare wil nu ook het laatste stukje IT beheer bij bedrijven wegtrekken met Desktop at a Service. Ook het applicatiebeheer verhuist dus naar de cloud. “Het idee is dat je het beheer van snelle mobiele en slome desktopapplicaties bij elkaar brengt en applicaties vanuit de cloud installeert. Het bedrijf heeft nog steeds controle, maar hoeft geen rekening meer te houden met een veelheid van apparaten.”

En dat is niet het einde van het verhaal. Gammage zegt dat ‘wij hadden tien jaar geleden ook niet kunnen voorspellen hoe breed inzetbaar deze technologie zou worden.” Steeds meer externe partners steken hun eigen oplossingen in de middleware van VMWare.

Er zijn op dit moment al diverse bedrijven bezig om hun oplossing te
koppelen aan de netwerklaag Hypervisor.  Een voorbeeld is volgens Van Doorn Trendmicro “waardoor de antivirus oplossing als het ware in de infrastructuur leeft en daardoor alle werkladingen kan beschermen.”

Een andere populaire oplossing is de integratie van Palo Alto Networks, waardoor iedere werklading automatisch beschermd kan worden met een eigen
firewall, “met optimale mogelijkheden voor beveiliging.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond