-

Eerste Europese publieke OpenStack cloud

Het Nederlandse CloudVPS lanceert vandaag de eerste op OpenStack gebaseerde publieke Europese cloud. De nieuwe dienst moet inspelen op de vraag van bedrijven en softwareontwikkelaars naar een open clouddienst zonder vendor-lockin. Het is met andere woorden een open alternatief voor Amerikaanse diensten als Amazon Web Services en Microsoft Azure: data wordt opgeslagen in een Europese cloudomgeving die niet onder de Amerikaanse Patriot Act valt.

Het open source cloudplatform OpenStack, ook wel bekend als de Linux van de cloud, is de laatste tijd erg populair onder ontwikkelaars en bedrijven. Met de verschillende OpenStack-componenten kan snel een private (besloten) of een publieke (algemeen toegankelijke) cloud worden gebouwd.

Het Rotterdamse CloudVPS had al een eerste op OpenStack gebaseerde publieke cloud in Nederland. Met CloudVPS Compute konden bedrijven grote netwerken van Windows en Linux virtuele servers beheren en aanmaken via een eigen ontwikkelde interface.

Volgens CEO Lennard Zwart realiseert de markt zich dat Amerikaanse cloudproviders wettelijk geen privacy kunnen garanderen. Europese bedrijven zijn in toenemende mate huiverig geworden om hun data bij Amerikaanse cloudleveranciers te parkeren, bang dat inlichtingendiensten toegang krijgen tot bedrijfsgeheimen van hun klanten.

Daarnaast hebben cloudgebruikers behoefte aan een open en flexibel platform. Zo kan per uur voor de afgenomen capaciteiten worden betaald, dus er kan snel op veranderingen in het gebruik worden gereageerd. Verder kan CloudVPS Compute aangestuurd worden met de OpenStack API (Application Programming Interface), en dus in principe zonder menselijke tussenkomst. Hierdoor kunnen applicaties bijvoorbeeld automatisch zelf capaciteiten bijschalen op piekmomenten. Andere cloudaanbieders, zoals HP, gebruiken de OpenStack API ook, dus alles wat een ontwikkelaar voor OpenStack schrijft is ook inzetbaar op die platforms.

In de Verenigde Staten is 84 procent van de CTO’s al met OpenStack-projecten begonnen en op het gebied van private clouds voor bedrijven wordt OpenStack inmiddels een steeds prominenter alternatief voor VMware. Ook wordt steeds vaker voor het hybride model gekozen. Daarbij draait een gedeelte van de IT-infrastructuur op private clouds binnen het bedrijf en een gedeelte bij publieke clouddiensten buiten het bedrijf.  Bij OpenStack is zowel private als publieke cloudgebied nadrukkelijk aanwezig, waardoor deze clouds probleemloos met elkaar kunnen communiceren.

Voordelen:

  • Binnen enkele seconden complexe virtuele netwerken aanmaken en beheren met een simpele gebruikersinterface;
  • Pay-as-you-go: de gebruiker betaalt alleen voor de daadwerkelijk gebruikte capaciteit;
  • Concurrerende prijs: rekenkracht 30 tot 50 procent goedkoper dan Amerikaanse cloudproviders
  • Geen zogenoemde vendor-lockin dankzij OpenStack
  • Automatisch aansturen van de cloud mogelijk met OpenStack API;
  • Privacy & Security: Geen Patriot Act, Europese data locatie, open source software en uitgebreide certificering;
  • Extreme redundantie: harde schijf data wordt vier keer opgeslagen;
  • Naadloos hybride: prominent op zowel private als publieke cloud aanwezig.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond