Cloudapplicaties ingezet bij 35 procent Nederlandse bedrijven
De cloud stoomt op in Nederland en er zijn nieuwe cijfers die deze trend illustreren: 35 procent van de bedrijven met 50 of meer werknemers maakt al gebruik van één of meerdere applicaties uit de cloud. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van een jaar geleden.
Een belangrijke drijfveer voor de groei in de afgelopen twaalf maanden is de uitrol van Office 365 van Microsoft, maar ook het gebruik van HR-oplossingen en branchespecifieke software in SaaS-vorm groeit nog steeds aanzienlijk, stelt Computer Profile op basis van 4.600 interviews. Op brancheniveau is de onderwijssector koploper in het gebruik van oplossingen uit de cloud, ongeveer acht van de tien onderwijsinstellingen gebruikt dergelijke oplossingen.
Binnen het onderwijs bestaan er een drietal applicaties die relatief vaak in SaaS-vorm worden gebruikt. Onderwijsinstellingen maken veel gebruik van branchespecifieke (vertical) oplossingen en juist deze worden aangeboden in SaaS-vorm. Ruim een derde van de cloudapplicaties in het onderwijs bestaat uit dit type pakketten, hoofdzakelijk leerlingenadministratiesoftware en les- en roosterpakketten.
Van alle genoemde oplossingen die worden gebruikt in de vorm van een cloudtoepassing is 28 procent een HR-oplossing. Hiermee heeft HR-software nog altijd het grootste aandeel in het totaal aantal SaaS-applicaties. Het belang van HR neemt ten opzichte van een jaar eerder wel iets af, toen was nog bijna een derde van de SaaS-toepassingen een HR-pakket.
Ook het aandeel van branchespecifieke software in het totaal neemt 2 procentpunt af. Zoals gezegd heeft de uitrol van Office 365 een duidelijke impact op het SaaS-landschap. In maart 2013 was circa 11 procent van de SaaS-oplossingen een office-applicatie, nu is dat bijna 20 procent. CRM-software en E-learning software sluiten de top 5 meest voorkomende SaaS-toepassingen af.
Als het gebruik van SaaS-applicaties wordt afgezet tegen alle (ondervraagde) bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers, dan zijn de daaruit volgende penetratiecijfers als volgt; 15 procent van alle locaties maakt gebruik van een HR-oplossing in SaaS-vorm, in 2013 bedroeg dat nog 11 procent en in 2012 was dat 9 procent. Voor branchespecifieke software geldt dat nu 11 procent een SaaS-oplossing is, in 2013 was dat 8 procent en in 2012 6 procent. Voor office-applicaties zien we SaaS-versies bij 10 procent van alle bedrijfsvestigingen, in 2013 bedroeg dat 4 procent en 2 procent in 2012.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Onno
Positieve berichtgeving! Het lijkt erop dat het negatieve sentiment omtrent ‘onze gegevens in de cloud’ behoorlijk afzwakt. De eindbaas Microsoft levert daar vast en zeker een bijdrage met Office 365, maar dat draagt ook weer bij aan de (hopelijk) positieve ervaringen bij de besluitvormers. Benieuwd of de groei blijft versnellen de komende jaren.
Misschien minder spectaculair maar zeker wel interessant: hoe staan de bedrijven met <50 werknemers hierin? Zij hebben vaak minder budget waardoor de drempel voor bijvoorbeeld dure HR pakketten te hoog wordt, terwijl het steeds groter wordende cloud aanbod wel betaalbaar is.