Wat eten we met kerst? Laat AI die vraag beantwoorden
Een gezonde, heerlijke maaltijd, dat willen we toch allemaal en het liefst elke avond? Voor velen blijft boodschappen doen echter een saaie en tijdrovende klus. Zeker als je ook nog rekening moet houden met de verschillende voorkeuren en behoeften van je tafelgenoten. Artificial Intelligence zorgt voor tijdwinst binnen de supermarktketens.
Je gaat naar de supermarkt, hebt (soms) een boodschappenlijstje paraat en loopt van het ene gangpad naar het andere terwijl je denkt dat je echt wel weet wat je zoekt. Vervolgens moet je ook nog kiezen uit een groot aantal verschillende maten, merken en prijzen. Oh, en wat was ook alweer dat ene ingrediënt uit dat ene recept? Had het nou maar opgeschreven.
Gelukkig zijn er technische snufjes die je hierbij kunnen helpen. Innovaties die weten wat je wilt eten, welke route je moet lopen in de supermarkt, waar je de beste prijzen kunt vinden en wat die de naam van dat vergeten product ook alweer was. Klinkt dat interessant voor je? Voor supermarktketens zoals Albert Heijn en Coop wel. Artificial intelligence (AI) maakt dit mogelijk. Het beperkt het gedoe rondom boodschappen doen en geeft ons meer tijd voor dingen die echt belangrijk zijn, zoals tijd doorbrengen met vrienden en familie aan de eettafel.
Slimmere, persoonlijkere boodschappenlijstjes
De sleutel tot succesvol boodschappen doen is een goed boodschappenlijstje. Albert Heijn, onderdeel van Ahold Delhaize, heeft in samenwerking met Microsoft een door AI aangedreven oplossing gecreërd, genaamd Predict My List.
Door online en offline winkeldata, zoals aankopen in het verleden, locatie en zelfs de tijd van het jaar, vast te leggen, op te slaan en te analyseren in de cloud, gebruikt Albert Heijn AI voor het voorspellen en aanbevelen van optimale boodschappenlijstjes, alternatieve artikelen, recepten en meer voor haar 10 miljoen wekelijkse klanten.
In Italië maakt een andere, door AI aangedreven winkelbediende furore op social media. Coop, het grootste supermarktnetwerk van Italië, heeft een ingebouwde Facebook-chatbot genaamd ShoppY ontwikkeld.
Via machine learning kan ShoppY op anonieme wijze de gegevens van een boodschappenlijstje van een klant leren en verwerken om aanbevelingen voor aankopen en aanbiedingen te doen, producten in de winkel te vinden en zelfs een notificatie te sturen wanneer winkels in de buurt open zijn. ShoppY kan ook jouw boodschappengeschiedenis onthouden, wat betekent dat het een eerder boodschappenlijstje kan herhalen en bijwerken, of een nieuwe kan maken terwijl nieuwe producten worden aanbevolen die passen bij de artikelen op het boodschappenlijstje van de klant.
Een lege plank zoeken en ‘zien’
Supermarkten over de hele wereld passen ook op technologie gebaseerde oplossingen toe om ervoor te zorgen dat hun klanten niet alleen vinden wat ze zoeken, maar dat het ook altijd op voorraad is. Voor Nederlandse consumenten heeft Albert Heijn zijn winkels en supply chain met elkaar verbonden via big data, AI en machine learning om het voorraadbeheer en de bevoorrading te optimaliseren. En in Italië heeft Coop sensoren in de winkelvloer gebouwd om real-time gegevens te verzamelen die het vullen van de schappen helpt optimaliseren.
Bovendien heeft de Italiaanse supermarktgigant in Milaan een aantal interactieve digitale schermen geïnstalleerd op de winkelvloer van de ‘supermarkt van de toekomst’, waarmee klanten gemakkelijk kunnen filteren in het productassortiment van 1500 artikelen. Tijdens dit proces krijgen klanten direct toegang tot en zichtbaarheid op de herkomst en ingrediënten van een product. Handig voor het geval je tafelgenoten kieskeurig zijn of een allergie hebben.
Sneller afrekenen
Naast het eenvoudiger maken van het winkelen, werken supermarkten er ook aan om het hele proces sneller te maken. Met het oog op de concurrentie, vaak van spelers buiten de levensmiddelensector, test Albert Heijn een concept genaamd Tap To Go in vier van zijn 1000 winkels. Met de nieuwe oplossing kunnen klanten een winkel binnenlopen, betalen voor een product door op het schap te tikken met hun kaart of telefoon en vervolgens doorlopen – waardoor een typische winkelervaring wordt teruggebracht van vier minuten naar slechts 20 seconden.
Europese supermarkten zijn nu dus al hard aan het innoveren met AI en machine learning om boodschappen doen efficiënter en minder tijdrovend te maken. Vraag je je af wat je vanavond gaat eten? Laat AI je dan helpen met het antwoord.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond