-

Google zwalkt met chat

Met een nieuwe groepschatapp Spaces en twee communicatieapps Allo en Duo, probeert Google nog snel even marktaandeel te pakken op de chatmarkt. Dat gaat vermoedelijk niet meer lukken nu de kaarten zowat geschud zijn.

Google was met Google Talk jaren geleden een van de eerste spelers op de chatmarkt, maar ook toen al lukte het bedrijf het nauwelijks voet aan de grond te krijgen. Yahoo, Microsoft en AOL hadden de Messenger markt stevig in handen.

Het werd er niet beter op toen Google zijn Facebook rivaal Google Plus opzette en die integreerde in Hangouts, in de ogen van velen een behoorlijk complex product voor telefonie (VoiP), videochat en tekstchat. Ook dit Zwitserse mes heeft nooit enorm veel aanhang gekregen.

Deze week presenteerde Google op zijn ontwikkelaarscongres weer twee nieuwe varianten, nadat het al eerder een app voor groepschat had vrijgegeven, Spaces. Allo is een chatapp met ingebouwde bot, die bijvoorbeeld een reis kan boeken of sportuitslagen kan opvragen. Ook kun je uitpakken met allerlei emoji.

Duo is een lichtgewicht videobelapp gebaseerd op een nieuw protocol, dat in samenwerking met WebRTC tot stand is gekomen. Je hoeft je zelfs niet te abonneren op een Google-dienst, want Duo werkt op basis van telefoonnummers.

Wat opvalt aan al deze apps is dat Google de functionaliteit van Hangouts weer uit elkaar aan het trekken is. Op zich zijn het best aardige apps, afgaand op de presentaties, maar dat wil niet zeggen dat ze nog enige kans maken op deze overvolle markt.

Microsoft heeft met Skype de markt voor videobellen stevig in handen en Mac gebruikers zweren bij FaceTime dat op alle platforms (OS X en iOS) aanwezig is.

Facebook domineert de markt voor tekstchat. WhatsApp heeft inmiddels al meer dan 1 miljard gebruikers, en die grens zal Facebook Messenger de komende maanden mogelijk al passeren.

Het is zelfs de vraag of WhatsApp het uiteindelijk niet zal gaan verliezen van Messenger. Wat aanvankelijk een voordeel leek – omwille van kostenbesparing bewaart WhatsApp geen gebruikersgegevens op zijn servers – is nu een groot nadeel: WhatsApp kan maar op een apparaat tegelijk worden gebruikt. De zojuist geïntroduceerde desktopversies vergen voor gebruik een ingewikkelde overdracht met het scannen van een QR code.

Op de chatmarkt geldt vooralsnog de wet van de grote getallen. Juist omdat Messenger en WhatsApp zo wijdverbreid zijn, worden ze steeds meer geinstalleerd. Gebruikers van Allo of Duo moeten eerst een club vrienden om zich heen verzamelen, anders hebben ze er weinig aan.

Waarschijnlijk heeft Google ingezien dat Hangouts niet sexy genoeg meer is, maar de dienst blijft voorlopig wel bestaan, zo heeft het bedrijf bevestigd tegenover Business Insider. Vanwege zakelijke gebruikers, voegde Google eraan toe.

Daarmee voert Google een behoorlijk zwalkend chatbeleid, waarin helaas maar weinig lijn is te ontdekken. De kans is dan ook groot dat geen van de producten boven het maaiveld uitkomt.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond