-

Column: Grafeen gaat uw leven veranderen

Vergeet 3D-printers, smartwatches of silicium chips. En maak kennis net grafeen, een materiaal sterker dan staal en lichter dan een veertje. Een wondermiddel dat ons leven grondig zal gaan veranderen. Vergelijkbaar met de impact die het internet teweeg heeft gebracht.

Grafeen is een afgeleide van grafiet en heeft de structuur van een bijenraat. Hierdoor is het een sterk transparant, geleidend en thermisch uitgestrooid netwerk van koolstofatomen met een lengte en breedte. Maar kent het – behalve de atoom zelf – geen dikte. Bijkomend voordeel is dat het nu al betaalbaar is.

Tien jaar geleden haalde nog niemand het in zijn hoofd om een patent voor dit materiaal aan te vragen. Medio vorig jaar stond de teller echter al op ruim 9200. Dat spreekt boekdelen. De mogelijkheden lijken oneindig. Zo kan het ultradunne materiaal zelfs menselijk weefsel laten groeien. Of kan het leger tanks en satellieten met onzichtbare grafeendoeken simpelweg van de radar laten verdwijnen. En zou je door het licht te buigen de illusie kunnen wekken dat objecten niet eens bestaan.

De interesse in grafeen nam een grote spurt in 2010 toen twee onderzoekers een Nobelprijs wonnen door het materiaal, zoals dat heet, te isoleren. Sindsdien is een ware stroom aan patentaanvragen op gang gekomen, waarbij een reeks baanbrekende uitvindingen zijn gedaan. Zo patenteerde vliegtuigbouwer Saab warmtecircuits voor het ontijzen van vliegtuigvleugels. En vroeg concurrent Lockheed Martin een patent aan om zout uit zeewater te filteren op basis van het grafeenmembraan.

Ook de biomedische wereld is vol van het materiaal. Een andere eigenschap is namelijk dat het niet oxideert zodra het in contact komt met een vloeibare substantie. Hierdoor is het mogelijk gadgets te ontwikkelen die in je lichaam kunnen worden geplaatst. Zodat bijvoorbeeld je zenuwstelsel kan worden uitgelezen en we in staat zijn te communiceren met onze lichaamscellen. En dat zonder negatieve effecten op je interne huishouding. Er zijn zelfs al condooms van grafeen. Onscheurbaar en bovendien licht en dun. Met dank aan financiële steun van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Samsung, Apple, IBM, Nokia en een batterij aan universiteiten experimenteren momenteel volop met toepassingen van het materiaal. Van sensoren, transistors tot digitale opslagruimte. Als dergelijke elektronica eenmaal in de schappen ligt, zal dat leiden tot influx aan apparatuur die ons voorstellingsvermogen te boven gaat. Van flinterdunne batterijen die binnen vijftien minuten zijn opgeladen tot een tv-scherm zo dik als een velletje toiletpapier.

*) Dit artikel is tevens gepubliceerd in het meinummer van Emerce magazine (#131).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond