-

Rijzende ster OpenStack nog lastig te implementeren

Er gaat geen dag voorbij of er zijn wel weer aankondigingen rond OpenStack, het open source cloudplatform dat steeds vaker door grote bedrijven wordt omarmd. Ondanks zijn populariteit is OpenStack nog altijd lastig te implementeren.

OpenStack is nog niet eens zo oud. In 2010 waren hostingbedrijf Rackspace en ruimtevaartorganisatie NASA allebei op zoek naar een nieuw cloudplatform. Rackspace wilde een eigen platform gaan bouwen. NASA had geëxperimenteerd met Nebula, maar dat beviel niet.

Vervolgens besloten beiden de krachten te bundelen. Eerst werd gezamenlijk gewerkt aan de onderdelen Object Storage en Compute. De eerste versie van OpenStack zag op 21 oktober 2010 het levenslicht. Daarna begon langzaam de opmars van OpenStack. Grote retailers als Best Buy, BMW, eBay en Wal-Mart kunnen al niet meer zonder.

Marktonderzoeker Forrester vindt OpenStack nog niet echt rijp voor de enterprise, maar daar wordt verschillend over gedacht. Al zal niemand ontkennen dat OpenStack nog altijd complex en lastig is.

Driekwart van de enterprise IT-organisaties wil OpenStack voor hun cloudinitiatieven gebruiken. Maar slechts zestien procent heeft OpenStack op dit moment ook daadwerkelijk in gebruik. Gebrek aan IT-vaardigheden is de belangrijkste oorzaak, volgens onderzoek in opdracht van Red Hat.

Aan professionele ondersteuning is overigens geen gebrek. Ruim tweehonderd bedrijven leveren OpenStack-oplossingen, waaronder Cisco, Dell, HP, IBM, Intel, Oracle, Rackspace, Red Hat en VMWare. Daarnaast zijn er bedrijven als Canonical en Mirantis die de implementatie voor hun rekening nemen. Wie dat wilt heeft morgen een eigen OpenStack-cloud draaien.

Er wordt ook hard gewerkt aan standaarden die ervoor moeten zorgen dat hardware en software beter samenwerken. Dat is hard nodig, want de aansluiting met zogenoemde legacy programma’s (eigen ontwikkelde oplossingen) blijft een groot probleem, zoals Adobe, Nike en Wells Fargo kunnen beamen.

Forrester ziet nog een hoop beren op de weg. Zo is het nog maar de vraag of bedrijven het hoge tempo kunnen bijhouden waarmee nieuwe versies van de software verschijnen. Maar Steven J. Vaughan-Nichols (ZDNet) ziet geen enkel verschil met de migratie van oude naar nieuwe Windows versies of servers zoals die van Red Hat.

Dat Openstack steeds belangrijker wordt, zal niemand ontkennen. Er zijn steeds meer overnames die daarop wijzen, zoals die van Cloudscaling door EMC en Metacloud door Cisco. Ook wordt nog altijd flink wat geld in veelbelovende OpenStack-startups gestoken. CloudVPS introduceerde een jaar geleden zelfs de eerste op OpenStack gebaseerde publieke Europese cloud.

Voor Wal-Mart is OpenStack in elk geval bewuste strategische keuze. De grote Amerikaanse retailer wilde zijn eigen cloud om zijn circa 245 miljoen klanten in 11.000 winkelvestigingen te kunnen volgen. Daarvoor was een schaalbare technologie nodig en die werd vorig jaar augustus gevonden in OpenStack.

Alle bestaande e-commerce software verhuisde naar OpenStack, dat op zijn beurt onder Canonicals Ubuntu draait. Het bedrijf bouwt nu ook een eigen opslagsysteem gebaseerd op OpenStack Swift. Wal-Mart wil meer niet afhankelijk zijn van grote leveranciers. De markt verandert zo snel, dan men zelf aan het stuur wil zitten.

MakingSenseofOpenStackintheJunoReleaseNovember2014_546fb0b42bd27

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond