-

Marktinzichten in het Google Merchant Center

Het Google Merchant Center doet meer dan laten zien hoe je producten worden weergegeven. Je kunt bijvoorbeeld inzicht krijgen in je concurrentiepositie wat je productprijzen betreft en een overzicht best-sellers krijgen. Laat die informatie niet links liggen.

Op zoek naar marketinginzichten voor strategische webshopbeslissingen? In het Google Merchant Center krijg je op een laagdrempelige manier marktinzichten die je in je voordeel kunt gebruiken. Het Google Merchant Center is een digitale omgeving die inzicht en controle geeft over hoe producten weergegeven worden op de advertentiekanalen van Google.

Maar je kunt tegenwoordig veel meer in het Google Merchant Center dan alleen naar de status van producten kijken. Je kunt ook inzichten in groeimogelijkheden krijgen. In dit blog lichten we twee opties uit.

Productprijs-concurrentiestatistieken

Als eerste is er de mogelijkheid om productprijs-concurrentiestatistieken in te zien. In dit overzicht worden je prijzen op productniveau op drie niveaus ingedeeld: onder de benchmark, op de benchmark, en boven de benchmark. Gebruik deze inzichten om eventueel je prijzen aan te passen. Je kunt zelfs op categorie of merkniveau zien hoe sterk je prijzen zijn ten opzichte van je concurrenten. Als je ervoor kiest om je prijzen niet aan te passen, dan kun je er als alternatief alsnog voor kiezen om de prijsdata te gebruiken voor de advertentiebiedingen: bijvoorbeeld door minder te bieden voor producten waar je boven de benchmark zit.

Best-sellers

Het tweede overzicht zijn de best-sellers. Dit is een overzicht van alle producten die bekend zijn bij Google, gerangschikt op populariteit. Je kunt veel filters instellen om je te helpen bij het maken van strategische beslissingen voor het productaanbod van je webshop. Als je ziet dat een bepaald product sterk in populariteit stijgt, kun je ervoor kiezen om dit product aan je collectie toe te voegen.

Laat Google Merchant Center niet links liggen

De focus bij Performance-Max- en Shopping-campagnes ligt dikwijls op feed- en campagneoptimalisaties. Laat de marktinzichtopties van het Google Merchant Center niet links liggen, maar gebruik het juist om strategische en tactische beslissingen te maken.

Over de auteur: Steven Hiemstra is Digital Advertisement Specialist bij SDIM.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond