-

Mobiel betalen met iPhone kleine stap dichterbij

Het is niet de innoverende stap waar door sommigen op werd gerekend, maar Apple heeft een bescheiden poging gedaan het mobiele betalen mogelijk te maken voor de gebruikers van de iPhone.

Op de onlangs gehouden conferentie voor ontwikkelaars heeft het bedrijf een update in haar browser Safari aangekondigd. In de nieuwe versie van het softwarepakket, inbegrepen bij het uit te brengen besturingssysteem OS X Mavericks, zit de nieuwe feature iCloud Keychain. Het stelt gebruikers in staat wachtwoorden op te slaan in de cloud en te synchroniseren met andere apparaten als computer, laptop of tablet. Volgens de op dit moment beschikbare informatie worden gegevens veilig, encrypted, opgeslagen en wordt hiermee het inloggen bij verschillende online diensten makkelijker gemaakt.

De mogelijkheid voor het mobiele betalen schuilt in het feit dat de iCloud Keychain ook creditcardgegevens en vergelijkbare betaalinformatie kan opslaan. Het maakt bijvoorbeeld het betalen tijdens het winkelen op smartphone of tablet eenvoudiger. De nodigde gegevens kunnen automatisch worden ingeladen in plaats van de handmatige handelingen die nu nog benodigd zijn.

NFC voor iPhone
Het is nog even behelpen voor de gebruikers van Apple’s smartphone. Het bedrijf lijkt weinig haast te hebben met het echte innoveren. Hoewel kenners al lange tijd verwachten dat in de volgende generatie telefoons toch echt een NFC-chip zal zijn ingebouwd wordt er door het bedrijf zelf met geen woord over gerept. Begin deze maand is een patent toegekend wat de geruchten mogelijk nog meer zal voeden. Volgens AppleInsider beschrijft het patent de mogelijkheid data uit te wisselen tussen twee apparaten met de near field chip. Hoewel het niet zeker is dat Apple de chip ook daadwerkelijk zal inbouwen en er nu met name gesproken wordt over het kunnen uitwisselen van data tussen twee smartphones biedt het patent hoop voor het mobiele betalen.

Niet iedereen is even enthousiast over de chip en deze vorm van contactloos betalen. De technologie is al jaren oud en zoals terecht wordt opgemerkt, zou je opkijken wanneer ergens de mogelijkheid wordt geboden te betalen met de chip. Naar het schijnt werd op de eerder aangehaalde conferentie door Tim Cook himself lacherig gerefereerd aan de technologie. Toch kan het niet ontkend worden dat veel bedrijven zich inspannen voor het contactloze betalen. In Nederland wordt bij wijze van serieuze test MyOrder uitgerold en de ING geeft al betaalpassen uit die deze vorm van betalen ondersteunen.

icarte-520Wil je ook je iPhone als digitale portemonnee kunnen gebruiken dan biedt het Canadese bedrijf Wireless Dynamics uitkomst: Het introduceerde afgelopen week de iCarte 520 voor de iPhone 5. In de case is een NFC-chip ingebouwd waarmee betalen via debet, kredietkaarten en loyaliteitskaarten mogelijk wordt. Het product is zowel door Apple als Visa goedgekeurd. De case kan daarmee veilig worden ingezet voor betaalkaarten van Visa en aangesloten andere financiële instellingen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond