Nederland klaar voor contactloos betalen met wearables
Contactloos betalen is al behoorlijk ingeburgerd in Nederland, dus is het tijd voor de volgende stap. Smartwatch-maker Garmin heeft zijn betaalfunctie naar ons land uitgerold. Na het hardlopen even een koffie afrekenen met je smartwatch wordt zo heel gemakkelijk.
Ooit moesten we heel erg wennen aan het feit dat je met een bankpas geld uit de muur kon trekken. Vervolgens accepteerden we redelijk snel dat je met datzelfde pasje en een pincode in winkels kon betalen. Nog sneller ging de acceptatie van contactloos betalen, waarbij tot 25 euro geen pincode meer nodig is. Het betalen met wearables zoals een smartwatch is een logische vervolgstap en wordt in hoog tempo heel gewoon, is mijn verwachting.
Begin dit jaar deden we onderzoek naar hoe de Nederlandse consument tegenover betalen met wearables staat. Na Zweden en Frankrijk zijn Nederlanders het meest geïnteresseerd hierin (respectievelijk 41 procent, 31 procent en 27 procent van de respondenten). Bijna zes op de tien consumenten betalen al contactloos in de winkel, dus het voorwerk voor een brede acceptatie is gedaan.
Ook zorgen over de veiligheid zijn fors afgenomen. Het betalen met wearables is dan ook even veilig als met een pinpas – het gebruikte device is voorzien van een NFC-chip waarmee versleutelde informatie kan worden verstuurd en ontvangen. De consument koppelt zijn betaalpas of creditcard eenmalig met de wearable en vervolgens kan hij of zij gewoon contactloos betalen, op dezelfde manier en even veilig als met een contactloze bankpas.
ABN AMRO-test: liefst betalen met wearable
The proof is in the pudding – ABN AMRO testte de bereidheid onder een groep van vijfhonderd Nederlanders. Zij kregen een slimme ring, horloge, armband of sleutelhanger waarmee ze in alle winkels met een contactloze terminal (inmiddels zo’n 80 procent van alle terminals) konden afrekenen. Na een proef van zes maanden gaf bijna acht op de tien deelnemers de voorkeur aan hun wearable boven een bankpas.
Garmin Pay
Met de introductie van Garmin Pay kan de rest van Nederland nu ook kennismaken met betalen per wearable. De consument koppelt zijn betaalpas online via de Garmin app aan de smartwatch. Het blokkeren van de smartwatch vindt hier overigens ook plaats. Je kiest zelf een 4-cijferige pincode in de smartwatch app tijdens het toevoegen van je digitale betaalpas. Je smartwatch vraagt vervolgens elke 24 uur of steeds als je de smartwatch hebt afgedaan om die code als je wilt betalen. De beveiliging is geregeld via tokenization: informatie wordt versleuteld in een token zonder dat gevoelige gegevens worden verstuurd.
Waar tot voor kort betalen met wearables niet van de grond kwam omdat de afhandeling moest worden gedaan via cryptovaluta, is de Garmin Pay-introductie een mooi voorbeeld van hoe het bestaande ecosysteem innoveert door partnerships tot stand te brengen tussen traditionele spelers (de banken) en nieuwe partijen (Garmin).
Ons onderzoek bevestigt dat er veel draagvlak is voor contactloos betalen. Of dat overwegend met een betaalpas of met smartphones of wearables zal worden gedaan, dat bepaalt de consument. De acceptatiegraad zal met name worden ingegeven door wanneer grote partijen als Apple, Samsung en Fitbit eveneens een betaalfunctie uitrollen op de Nederlandse markt en natuurlijk door de gebruikersvriendelijkheid. Wil de consument een geïntegreerd device waarmee hij ook zijn voordeur kan openen en lampen bedienen of voldoet een Bonuskaart-achtige sleutelhanger die puur is bedoeld voor betalen? Dat zal de toekomst uitwijzen.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond