-

Ripple komt met open source betaaltechniek voor bankloze regio’s

Blockchain-startup Ripple en de Gates Foundation hebben gezamenlijk Mojaloop gelanceerd. De twee partijen denken dat deze opensourcesoftware bedrijven en overheden helpt om een digitale betaalinfrastructuur te lanceren in regio’s waar banken niet (overal) voorhanden zijn.

Ripple – bekend van het blockchainbetaalprotocol en diverse banken die ermee werken – heeft Mojaloop gelanceerd. De opensourcetechnologie belooft een brug te slaan tussen mobiele providers, financiële instellingen en overheden. Die kunnen dan relatief gemakkelijk samen optrekken om een infrastructuur voor het digitale betalen op de tuigen. Traditionele diensten die banken normaal leveren, maar ook ‘mobile wallets’ zijn erop aan te sluiten.

Met name in landen waar banken nauwelijks services leveren, springen mobiele providers of andere spelers in met een alternatief voor cashgeld. De systemen achter deze wallets zijn meestal gesloten. In praktijk betekent het dus dat gebruikers alleen geld kunnen overmaken naar personen die dezelfde dienst gebruiken. Maakt de lokale school gebruik van een andere service dan moet er dus alsnog cash worden betaald.

Met Mojaloop hopen Ripple en de Bill & Melinda Gates Foundation – de stichting treedt met name als financieel partner op – een ‘interoperable payment platform’ op de markt te brengen. Geen van de partijen hoeft daardoor in ieder land weer het wiel opnieuw uit te vinden en kan aansluiten. Mojaloop is de tussenliggende laag die de bedrijven verbindt.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Ripple gebruikt hiervoor het ‘Interledger Protocol’. Deze open architectuur biedt theoretisch dezelfde voordelen als andere blockchaintechnieken, maar zou beter schaalbaar zijn en meer privacy bieden. Doordat in principe allerlei technieken zijn aan te sluiten kan het ook overweg met diverse munteenheden of betaalmiddelen.

Met name in ontwikkelingslanden ontbreekt het aan banken en bedrijven die financiële services leveren. Wereldwijd kunnen daardoor ongeveer twee miljard mensen zich niet aan de armoede ontworstelen, zegt de Wereldbank. Tegelijkertijd is deze ‘unbanked population’ een belangrijke nieuwe doelgroep vanwege de economische groei die in deze landen wordt verwacht.

Mojaloop is gratis beschikbaar gemaakt op GitHub.

Afbeelding: landen waarin minder dan 15 procent van de samenleving een bankrekening heeft. Data via BI.

Deel dit bericht

3 Reacties

Wim

Ik heb gemengde gevoelens bij het fanatisme waarmee de Gates Foundation mensen een bankrekening wil opdringen. Gates was ook betrokken bij de “de-monetization” in India waarbij alle grote bankbiljetten uit de roulatie werden genomen om mensen te dwingen een bankrekening te nemen.
Zie https://www.globalresearch.ca/a-well-kept-open-secret-washington-is-behind-indias-brutal-demonetization-project/5566167

Jonathan

Wow opvallend 🙂 dit had ik ergens anders ook al gelezen, en toen (gelukkig) alle ripples die ik had direct verkocht op kraken (ik vertrouwde het gewoon niet meer)
Je ziet ook gewoon dat de ripple koers enorm is gezakt in vergelijking met een paar dagen terug.
zie hier: http://koers-ripple.nl

Erik

Ripple gaat als een trein… Ik heb eind november voor 0,18 cent XRP aangeschaft en deze is nu nog geen maand later als door de 1,00 dollar grens heen gegaan! Ripple heeft duidelijke visie en meer potentie dan Bitcoin op langere termijn. Hier mooi stuk over Ripple en investeren in andere crypto’s https://onlinebeleggen.nl/beleggen-in-cryptogeld/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond