-

Supersnel blogonderwerpen verzinnen met deze gratis tools

Er zijn aardig wat gratis tools die je kunnen helpen om nieuwe blogonderwerpen te verzinnen. Ik heb ze op een rij gezet

Waarom tools gebruiken?

Copywriting is een creatief vak. Je wilt je niet laten leiden door data, algoritmes, regels en andere eentjes en nulletjes. Je moet een tool dan ook niet zien als vervanging van je eigen creatieve brein, maar als een aanvullingSoms heb je gewoon even geen inspiratie. Of wil je eens op een andere manier naar het gebied kijken waar jij over schrijft. Tools helpen je om een blog te schrijven over een onderwerp waar je zelf misschien nooit op gekomen was.

1. Google Search Console

Google Search Console gebruik je (voornamelijk) om te achterhalen welke zoekwoorden mensen in de zoekmachine van Google gebruiken om je website te bezoeken. De meeste websites hebben dit ingesteld. Nog geen toegang? Lees dan dit.

Door zoekwoorden te ontdekken waarbij je website wel vertoond wordt maar er niet veel doorgeklikt wordt, kunnen we interessante onderwerpen vinden om over te bloggen. 

Eén manier om Google Search te gebruiken:

  1. Ga in je Google Search Console account naar het tabje Prestaties
  2. Filter op Zoekopdracht en selecteer ‘Bevat’
  3. Typ “wat is” in het tekstvak.
  4. Sorteer op Aantal vertoningen.
  5. Herhaal voor andere termen als ‘hoe’, ‘waarom’, ‘welke’, enzovoort.

Je ziet nu een lijst met longtail zoekwoorden, waarschijnlijk in de vorm van een vraag. Ga door de lijst en kijk of er vragen tussenstaan die je nog niet hebt beantwoord in een blog.

Een andere manier:

  1. Ga in je Google Search Console account naar het tabje Prestaties
  2. Filter Positie op ‘hoger dan 7’ en Vertoningen op ‘meer dan 100’
  3. Sorteer op Aantal vertoningen.

Je ziet nu een lijst met zoekwoorden waar mensen wel op zoeken, maar waar je website niet hoog in Google vertoond wordt. Ga door de lijst en kijk of er interessante zoekwoorden tussen zitten die als blogonderwerp kunnen fungeren.

2. AnswerThePublic

Een andere handige tool om onderwerpen te bedenken op basis van zoekdata, is door middel van de gratis tool AnswerThePublic. Ga naar de tool, vul een onderwerp in en vul het land en de taal in waarin je onderwerpen wilt bedenken.

De tool genereert nu vanzelf onderwerpen op basis van dit onderwerp.

Zitten er interessante vragen of onderwerpen tussen waarover jij een nieuw artikel kunt schrijven?

3. Google News

Wellicht een wat minder bekende Google tool is Google News: een krachtige zoekmachine die nieuwsberichten over allerlei onderwerpen in kaart brengt. Vul een zoekopdracht in en de tool laat relevante nieuwsberichten zien rondom dit onderwerp.

Alleen op zoek naar onderwerpen die nu spelen bij je doelgroep? Door te filteren op datum krijg je alleen recente artikelen te zien.

4. Reddit

Een andere manier om interessante onderwerpen te generen voor je blog is door te kijken wat populair is in Reddit. Reddit is het grootste forum ter wereld, met discussies over alle onderwerpen die je maar kan bedenken. Waarschijnlijk dus ook over de branche of niche waar jij over schrijft. Zoek naar het onderwerp waarin jij geïnteresseerd bent en sorteer op ‘Posts’. Ga door de lijst en kijk of er goede onderwerpen tussen zitten voor een blog. Berichten zijn vooral in het Engels, al werkt Nederlands ook voor sommige termen. Vooral op zoek naar recente vragen of informatie? Filter dan op ‘Posts from..’

5. Quora

Een andere manier om grootschalige contentcreatie te gebruiken om blogonderwerpen te verzinnen, is door te zoeken op Quora. Quora is een plek waar mensen vragen kunnen stellen en kennis kunnen delen. De website heeft sinds enkele jaren ook een Nederlandse versie. Ga naar de website en zoek op een onderwerp waar jij over wilt bloggen. Klik op ‘vragen’ en bekijk de lijst. Zitten er interessante blogonderwerpen voor je tussen?

Staan er op de Nederlandse website (nog) niet zo veel vragen? Probeer dan de Engelse website. Veel onderwerpen zijn na vertaling nog altijd even relevant.

Over de auteur: Stefan van de Wetering is SEO specialist bij Steef The Brave.

Deel dit bericht

1 Reactie

KillerSales - KillerSales

Heel netjes om dit zo te delen Steef.
Verbaast me dat er niet meer reacties op zijn gekomen in ieder geval.
Op deze manier kun je inderdaad nieuwe blogs blijven genereren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond