-

Er is nog steeds toekomst voor Google Hangouts

Google lanceerde afgelopen week zijn videochatapp Duo. Binnenkort komt daar de tekstchatapp Allo bij. Is dat het begin van het einde van Hangouts?

Laten we eerlijk zijn: Google is nooit erg succesvol geweest met chatapps. Tien jaar geleden wist Google Talk niet in de buurt van MSN en Yahoo te komen, en met het Zwitserse mes Hangouts ging het eigenlijk niet veel beter.

Het roer moest dus om, en inmiddels is Duo gelanceerd, een app die eigenlijk maar een ding heel goed kan: videobellen. De app werkt ook alleen op smartphones, maar overbrugt in elk geval Android en iOS, iets dat Apples FaceTime weer niet kan. Inloggen met een Google account hoeft (en kan) niet, bellen met Duo werkt met het eigen mobiele telefoonnummer. Net als WhatsApp, waarmee binnenkort trouwens ook videogesprekken kunnen worden gevoerd.

Over enige tijd komt naar nog een tekstchatapp Allo bij, ook alleen voor Android en iOS smartphones. Google trekt die functies dus bewust uit elkaar.

Het lijkt er ook op dat Google daarmee ook geen brood meer ziet in Google Hangouts. Een duidelijke indicatie hiervoor is dat Google ook gaat stoppen met Google+ Hangouts On Air. De live-uitzendingen waarmee Google zich nog wel onderscheidde, verhuizen vanaf 12 september naar YouTube Live.

Maar Google laat Hangouts niet vallen, verzekerde woordvoerder Nick Fox van Google aan The Verge. Met Hangouts wil men terug naar de basis: het moet weer een zakelijk platform worden.

Hangouts kende al een integratie met Gmail, maar er komt nog meer aan, zoals koppelingen met Google Calendar, Docs en Spreadsheets.

Uitbreiding dus aan de ene kant, maar beperkingen aan de andere kant, want Hangouts moet minder een manusje-van-alles worden.

Hangouts kruipt dus eerder de kant op van Slack, Skepe en Yammer dan van Facebook Messenger en WhatsApp.

De grote vraag is of het allemaal niet te laat komt. Concurrerende platforms hebben een dusdanige voorsprong dat het moeilijk zal zijn om die in te halen. Misschien lukt het nog met Duo, maar WhatsApp laat zich niet meer verdringen.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

*) Foto boven: dennizn / Shutterstock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond