-

Vijf Big Data trends voor 2015

Er is veel gebeurd in een jaar tijd rond Big Data. In 2013 was de vraag nog of Hadoop en aanverwante technologieën ooit gemeengoed zouden worden of niche-oplossingen zouden blijven. Nu is dat allemaal veel duidelijker geworden, zegt Ben Werther van Platfora.

Om maar eens wat te noemen: een van de belangrijke Hadoop-distributeurs Hortonworks ging afgelopen jaar naar de beurs en in 2015 komen er ongetwijfeld nog veel meer bij. Sterker nog: dit komend jaar zullen we dan ook echt de impact kunnen zien van Big Data in vrijwel alle zakelijke sectoren.

1. Big Data gaat beveiliging aanvullen
Nadat klantdata van grote retailers Target en Home Depot op straat zijn komen te liggen is het onderhand wel duidelijk dat traditionele beveiligingssoftware niet meer toereikend is voor de enterprise. Big Data kan worden ingezet om afwijkend gedrag op het spoor te komen en te kijken of netwerken worden aangevallen.

2. Pretenties moeten worden waargemaakt
Komend jaar zal er minder verwarring zijn over wat Big Data kan. Inmiddels is er het besef dat dat meer moet zijn dan een combinatie van traditionele business intelligence en datapakhuizen, waar bedrijven nu grotendeels op leunen. Wat niet meer gaat werken is om deze technologieën als de Nieuwe Kleren van de Keizer te verkopen, simpelweg omdat voor de volgende stap slimmere oplossingen gewenst zijn.

3. Internet of Things ontdekt Big Data
Er komt via uiteenlopende apparaten steeds meer data beschikbaar, waar momenteel nog te weinig mee gebeurt. Soms verdwijnt de data in bedrijfssilo’s, zodat interessante correlaties nooit (tijdig) ontdekt worden. De eerste vereiste is dan ook om een technologie als Hadoop in te zetten om de verzamelde informatie op te slaan. Daarna kun je er mooie analyses op loslaten. Een bedrijf als Opower gebruikt Big Data voor honderd energiebedrijven die klanten beter kunnen adviseren om energie te besparen.

4. Bedrijven moeten reorganiseren rond Big Data
Volgens een recente Gartner studie zal het merendeel van de Fortune 500 niet eens in staat zijn om iets met Big Data te doen. De komst van Hadoop lijkt dit allemaal te veranderen, maar data zal nog slimmer gedeeld moeten worden. Dat vergt organisatorische aanpassingen. Zo heeft gamebedrijf Riot Games een speciale task force voor Big Data opgericht om het bedrag van de 30 miljoen gebruikers te analyseren en om tijdig fouten in de software te ontdekken.

5. Reken op consolidatie
Na zes jaar van ontwikkelen en testen is het Big Data landschap klaar voor een shake out. Er zijn te veel startups die nicheproducten hebben ontwikkeld waar vermoedelijk te weinig vraag naar is. Ze worden opgekocht of gaan kopje onder. De grotere zullen nog groter worden. Cloudera en MapR gaan zo goed als zeker naar de beurs.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond