-

Vijf tips om financiële problemen te voorkomen in coronatijd

Nu het aantal coronapatiënten weer toeneemt en sommige regio’s hard getroffen worden, is het voor veel ondernemers moeilijk het hoofd boven water te houden. Hun bedrijven verkeren in zwaar weer door minder inkomsten of omdat ze hun activiteiten maar beperkt kunnen uitoefenen. Hoe kunnen ondernemers in deze financieel ingewikkelde tijd hun hoofd boven water houden?

Wees flexibel

De coronapandemie is in financiële zin niet anders dan andere crises: een snelle risicoanalyse is geboden. Het is zaak om een aantal stappen vooruit te denken. Denk na over wat de scenario’s zijn voor je bedrijf in de komende maanden. Waar zijn de leveranciers en kunnen zij nog leveren? Zijn er landen waar de productie zo goed als stil ligt door beperkingen? En kunnen andersom producten of diensten nog wel worden aangeboden in een bepaalde regio?

In het digitale tijdperk vergeten we het bijna, maar ook de ondernemers in stenen winkels worden hard getroffen. Er gelde beperkingen over hoeveel mensen in de winkel mogen zijn en andere regels. Ook hier is flexibiliteit belangrijk: lever aan de deur of verkoop cadeaubonnen met korting, zodat er toch nog inkomsten binnenkomen. Afwachten tot de pandemie voorbij is, is zeker geen slimme zet.

Liquiditeit van het bedrijf verbeteren

Maak heldere afspraken met klanten over de facturatie van opdrachten. Zo kunnen ondernemers bijvoorbeeld de betalingstermijnen tijdelijk aanpassen. Wederzijds begrip is hierin belangrijk. De meeste klanten of opdrachtgevers zullen begrijpen dat dit ingewikkelde tijden zijn en dat deze tijden om maatregelen vragen. Zet hier een snellere levering van het product of de dienst tegenover, zodat beide partijen voordeel hebben.

Sommige bedrijven werken nu met een positief beloningssysteem: klanten die snel betalen kunnen een kleine korting krijgen. Op die manier verbeteren ze de liquiditeit: ze krijgen sneller geld binnen en kunt sneller rekeningen betalen. Het geld dat aan korting verloren gaat, valt in de praktijk vaak te verwaarlozen.

Een andere optie is het sturen van deelfacturen naar opdrachtgevers voor lange projecten. Stuur bijvoorbeeld een maandelijkse factuur naar de opdrachtgever, als aan een langdurig project gewerkt wordt. Op deze manier komt het geld sneller binnen en kunnen er rekeningen betaald worden. Het lijkt een kleine stap om de liquiditeit te verbeteren, maar in de praktijk heeft het een groot effect.

en andere optie is om alvast een deel aan te laten betalen. Dan heeft het bedrijf alvast een deel van het geld in klas. Dat verbetert de liquiditeit onmiddellijk. Ondernemers kunnen een opdrachtgever bijvoorbeeld alvast een factuur voor 30 procent van het totaalbedrag sturen. In ruil daarvoor zet het bedrijf dan de opdracht bijvoorbeeld eerder op de agenda. Op deze manier profiteren beide partijen van de omstandigheden.

Werken aan debiteurenbeheer

Kredietrisico is een belangrijk onderdeel van debiteurenbeheer. Door dit te optimaliseren, beschikt een ondernemer sneller over geld. Zeker in deze periode is dat geld hard nodig om aan kortlopende verplichtingen te kunnen voldoen.

Factureer zo snel en duidelijk mogelijk na levering van het product of de dienst. Door bijvoorbeeld een betaallink toe te voegen, verhoogt de ondernemer de snelheid van het betalen. Uit ervaring blijkt dat een klant een factuur dan tot wel drie keer sneller betaalt. Het heeft te maken met gebruikersgemak: in een klik op de knop voldoet de opdrachtgever de factuur.

Houd ook een vinger aan de pols als de betaaltermijn is verstreken. Zo kunnen ondernemers bijvoorbeeld bellen om de aandacht op een nog openstaande factuur te vestigen. Dat is vaak effectiever dan mailen. Let natuurlijk wel op de toon aan de telefoon; voor opdrachtgevers kan het wat vervelend zijn dat ze zo worden herinnerd aan een openstaande factuur.

Bekijk de mogelijkheden van lenen

Lenen kan zich lonen als er een goede langetermijnvisie is. Wat is er straks weer mogelijk na de coronacrisis? Hoe zal het bedrijf verder gaan groeien? Wie antwoorden heeft op deze vragen, kan een lening bij een bank of een alternatieve financier overwegen. Een krediet zorgt ervoor dat de ondernemer kan factureren voor geleverde diensten of producten en dat deze buffers weer verder kan aanvullen.

Kleine ondernemingen met een financiering tot 2,5 miljoen euro bij de bank, krijgen nu tijdelijk een half jaar uitstel van aflossing. Daardoor wordt lenen aantrekkelijker, zeker nu de nood bij veel ondernemers hoog is. Zzp’ers en kleine ondernemers kunnen bovendien een betaalpauze van de hypotheek aanvragen. Op die manier drukken de vaste lasten minder zwaar op hun schouders.

Maak gebruik van de regelingen van de overheid

De overheid heeft allerhande regelingen getroffen in verband met de coronacrisis. De belangrijkste maatregel is toch wel de tegemoetkoming van 4000 euro voor direct getroffen bedrijven. Bijvoorbeeld de horecabranche, de reisbranche en de evenementenbranche kunnen zich hiervoor aanmelden.

Daarnaast kunnen ondernemers ook uitstel krijgen voor het betalen van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. De Belastingdienst legt geen verzuimboete op aan ondernemers die aantonen dat ze in de financiële problemen bent gekomen als gevolg van de coronapandemie.

Over de auteur: Willem Broerse is financiering specialist bij ZakelijkLenen.nl.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond