-

Grote plannen: Wehkamp gaat het shuttletijdperk in

De heiwerkzaamheden voor het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp, het grootste geautomatiseerde e-commerce distributiecentrum van Nederland, zijn inmiddels gestart. Het bedrijf Hercuton hoop de bouw in Zwolle in de zomer af te ronden. Wat kunnen we er verwachten?

Voor de nieuwbouw voor wehkamp.nl op bedrijventerrein Hessenpoort worden vaste betonnen modules gebruikt, waardoor men in staat is dit enorme complex in zeer korte tijd te bouwen. Hoewel het gebouw volgend jaar zomer wordt opgeleverd, kost het inrichten ervan zeker nog een jaar.

Het distributiecentrum bestaat uit drie bouwlagen. De begane grond vloer heeft een oppervlakte van 34.178 m2, de eerste verdieping behelst 12.344 m2 en de tweede verdieping 500 m2. Het streven is om een BREEAM-certificering voor duurzaamheid te behalen. Op dit moment wordt onderzocht welke energievriendelijke maatregelen zullen worden toegepast. Zo zal er onder meer warmte-koudeopslag plaatsvinden.

Maar het gebouw is maar een deel van het verhaal. Wehkamp.nl wil met dit nieuwe onderkomen zijn ambitie om op de besteldag te leveren waarmaken. Het centrum krijgt daarom bijna 480.000 zogenoemde ‘picklocaties’ waar 468 shuttletreintjes producten kunnen oppikken. Daarnaast komen er 8000 palletlocaties en 2,5 kilometer aan stellingen voor hanggoed. In totaal kunnen er straks 4 miljoen artikelen worden opgeslagen.

De mechanisatie wordt mogelijk gemaakt met de technologie van het Oostenrijkse bedrijf KNAPP. Een van de marktleiders op het gebied van warehouse-automatisering. Voor het opslaan en ophalen van items introduceerde dit bedrijf onder andere de OSR-shuttle technologie (zie filmpje hieronder). OSR staat voor Order Storage Retrieval. Een shuttle kan snel via geleiderails langs de magazijnstellingen rijden om de items op te halen die bij een klantorder horen. De shuttles maken alleen horizontale bewegingen. Ze leveren de bak met het artikel af bij een lift die de verticale bewegingen maakt. Doordat er per gang meerdere shuttles aan het werk zijn, kan er veel sneller worden gewerkt.

Het systeem moet straks twee keer zo snel zijn als het huidige centrum van Wehkamp in Dedemsvaart. Binnen 30 minuten na bestelling kan het pakket klaarstaan voor verzending naar de klant. Wehkamp.nl kan met het nieuwe systeem dagelijks 80.000 pakketten verzenden. Die zullen hoofdzakelijk gevuld zijn met kleding, schoenen en modeaccessoires, daarnaast onder andere kleine elektronische apparaten en woonaccessoires, en media.

Aantal picklocaties: 477.360
Geautomatiseerde shuttles: 468
Hanggoedstelling: 2,5 kilometer
Aantal palletlocaties: 8.000
Pickcapaciteit per uur: 12.350 items
Pickcapaciteit per dag: 196.000 items
Pickcapaciteit per jaar: 61 miljoen items
Totale opslagcapaciteit: 4 miljoen items
Verzendcapaciteit: 80.000 pakketten per dag
Leverancier magazijnautom.: KNAPP AG
Leverancier WMS: KNAPP AG
Projectontwikkelaar en eindinvesteerder: WDP

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond