-

Zorgt P2P-betalen van Apple voor schokeffect?

Apple zou aan een uitbreiding werken voor Apple Pay: een betaalsysteem waarmee gebruikers geld over kunnen maken naar elkaar. Zo’n peer-to-peer (P2P) functie moet direct concurreren met Facebook en PayPal, maar zou bovenal een schokgolf kunnen veroorzaken in de financiële wereld.

De plannen die het bedrijf hiervoor heeft werden zeer recent naar buiten gebracht door The Wall Street Journal. De Amerikaanse krant zegt te weten dat Apple al met alle belangrijke banken gesprekken voert en gebruikers uiteindelijk onderling geld wil laten overmaken op een manier die doet denken aan de berichtendienst iMessage in de Berichten-app. De functionaliteit moet volgend jaar beschikbaar zijn.

P2P-betalen is populair

De gesprekken tussen Apple en de banken gaan vooral over de techniek achter de dienst en niet over financiële afspraken – iets dat erop zou wijzen dat Apple niet zo zeer geld wil verdienen aan de service, maar gebruikers wil lokken naar bijvoorbeeld de iPhone. P2P-betalen is een populaire manier van betalen onder de zogenaamde millennials en Apple kan hiermee meer gebruikers richting Apple Pay lokken. Dat kan namelijk wel een zetje in de rug gebruiken.

Volgens Quartz is het een bewuste keuze overeenkomsten met partners te sluiten en niet zelf op de stoel van de bank te gaan zitten. PayPal, Facebook en zelfs AirBnb die er wel voor kozen die rol op zich te nemen staan hierdoor namelijk onder streng financieel toezicht.

Schokgolf?

Als Apple de markt betreedt van P2P-betalingen dan zal dat voor een schokgolf zorgen, zeggen kenners van de markt. Vooral banken en verstrekkers van creditcards realiseren zich dat het Californische bedrijf beter is in het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke diensten met bijbehorende user interfaces. Banken zullen staan te trappelen om Apple op de voet te volgen om niet als ouderwets achter te blijven, zegt een analist van Gartner. Het bewijs van het potentiele succes levert Venmo – inmiddels onderdeel van PayPal. Die dienst is vooral onder Amerikaanse jongeren populair geworden door de intuïtieve interface.

Volgens Venmo zelf en een onderzoeksbureau is de groei er voorlopig ook nog niet uit. In het derde kwartaal was het totale transactievolume 200 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Onderzoekers zeggen dat het bedrijf zo’n vijfde van de totale mobiele P2P-betaalmarkt in handen heeft. PayPal heeft eind oktober bovendien aangekondigd dat de gebruikers van de app binnenkort overal kunnen betalen waar PayPal geaccepteerd wordt, daarmee verwachtende dat Venmo nog meer zal groeien.

Het grote voordeel dat Apple heeft, is natuurlijk dat de software van het bedrijf standaard aanwezig is op een grote hoeveelheid apparaten. De Berichten-app voor besturingsysteem iOS kan worden uitgebreid met dit stukje software voor betalen, waarschijnlijk ook de oudere versies. En dat is serieuze concurrentie: de gratis berichtenservice is bijzonder populair. TechCrunch sprak deze zomer al over 60 procent van de jongeren die dit als favoriete chatdienst beschouwt. Bovendien worden de diensten van Apple vaak als betrouwbaar en veilig bestempeld.

De aanstaande ontwikkeling lijkt op het eerste oog een vanzelfsprekende. Aziatische chatapps bevatten al geruime tijd vergelijkbare functies. Ook onder westerse techbedrijven wordt potentie in het onderlinge betalen gezien. Facebook, Twitter, maar ook Snapchat introduceerden de techniek voor de consument.

Afbeelding: betaalmogelijkheid in Facebook Messenger. Apple werkt mogelijk aan vergelijkbare service.

payments

Foto: William Hook (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond