-

Workshop: Aan de slag met blockchain

De ruggengraat van Bitcoin – de blockchain – zorgt ervoor dat twee partijen zonder tussenkomst van derden een transactie kunnen doen. Een technologie die niet alleen voor banken en verzekeraars interessant is, maar ook voor online ondernemers. Wat zijn de mogelijkheden? Workshop zet het voor je op een rij.

1. Heb je al eens van de blockchain gehoord?

Ja: Mooi, dan weet je dat je er onder meer via internet volledig geautomatiseerd en veilig mee kunt handelen. En transacties mee kunt vastleggen.

Nee: Met de komst van munten als de Bitcoin kan iedereen over de hele wereld met elkaar handelen zonder tussenkomst van banken, notarissen en accountants. Dankzij de blockchain, een technologie die vrij beschikbaar is en steeds geavanceerder en uitgebreider wordt. In 2014 werd al driehonderd miljoen dollar geïnvesteerd in techbedrijven die op blockchain draaien. Ook investeerders als Richard Branson en Peter Thiel zien de mogelijkheden van deze technologie in. Lees er hier meer over.

2. Weet je wat het doet?

Ja: Super, dan weet dat het mogelijk is digitale informatie onvervalsbaar te maken, een belangrijke eigenschap voor veilige handel.

Nee: Een blockchain is fundamenteel anders dan grootboeksystemen die nu worden gebruikt. In zekere zin kan het gezien worden als een decentrale database van eigendom: wie bezit wat en wie is wat schuldig aan wie? Stel je hebt een webwinkel, met blockchain kan een transactie zo geprogrammeerd worden dat een betaling alleen wordt verwerkt als het pakket verzonden is. En andersom: een zending wordt alleen afgeleverd als de betaling is uitgevoerd. Een aantal scenario’s zie je hier:

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

3. Dus niet alleen voor banken geschikt?

Ja: Het middels blockchain veilig, goedkoop en effectief opslaan van transacties lijkt vooral een aangelegenheid voor banken en verzekeraars. Maar schijn bedriegt.

Nee: Ook voor andere sectoren biedt deze technologie mogelijkheden. IBM en Samsung ontwikkelen bijvoorbeeld al een wasmachine die zijn leveringsvoorwaarden in de blockchain opslaat. Maar het kan ook ingezet worden voor notariële aktes, kredietaanvragen, hypotheken, identificatie, digital assets, patenten, compliance, valutahandel, derivaten, verzekeringen. Evenals het bijhouden van producten in de distributieketen, zoals startup ThingChain dat doet. Voor elke toepassing is weer een aparte blockchain te bouwen. Zowel corporates, VC’s als startups experimenteren er al mee.

4. Weet je of jouw bedrijf geschikt is voor het gebruik van een blockchain?

Ja: Top. Want in principe kan ieder bedrijf gebruikmaken van de blockchaintechnologie.

Nee: Het maakt voor de blockchain niet uit of een eenheid waarde vertegenwoordigt in euro’s, een andere valuta en of je het al dan niet bezit. Elke eenheid is afzonderlijk te identificeren en te programmeren, wat betekent dat je het specifieke eigenschappen kunt meegeven. Zoals het recht op spaarpunten of iemands identiteit en kredietstatus. Waardoor een klant zich snel kan identificeren, betalen en zijn spaarpunten kan innnen en uitgeven. Zie hier een paar voorbeelden daarvan.

5. Weet je wat het je kan opleveren?

Ja: Mooi, dan weet je dat blockchain het huidige werkproces en de achterliggende systemen efficiënter kan laten werken.

Nee: Door je workflow te automatiseren heb je veel minder bureaucratie nodig, wat enorm veel werk scheelt voor accountants, controllers en de organisatie in het algemeen. Een bedrijf kan zodoende meer grip houden op de uitgaven. Door bijvoorbeeld budgetten voor salaris, machines, materialen en onderhoud te programmeren, waardoor dat geld is geoormerkt en niet aan andere zaken kan worden uitgegeven. Dat scheelt personeelskosten.

6. Is de revolutie dan al hier?

Ja: De blockchaintechnologie bestaat al. Het is getest, er is bewezen dat het werkt en het wordt gebruikt. Zelfs in de muziekindustrie.

Nee: De mate waarin het wordt toegepast is echter nog zeer beperkt. Als we het vergelijken met de opkomst van internet, dan bevinden we ons nu net in 1995. Maar dit is wel hét moment dat veel bedrijven in deze technologie investeren of dat gaan doen. Vele FinTech-ondernemingen, startups en softwaredeskundigen, zoals The Linux Foundation, werken aan een eigen spin-off. Komend jaar zullen we daar nog veel meer van vernemen.

7. Weet je wat er mis kan gaan?

Ja: Mooi dan weet je dat een goede beveiliging van je blockchain-database een must is.

Nee: De Bitcoin had in het begin problemen met hacks, omdat sommige databases niet goed beveiligd waren. Daarnaast moet je zorgen dat je goed weet waarvoor je een blockchain wilt inzetten. Het is – zoals vaker – een middel en geen doel op zich. Zoek dus goed naar processen die efficiënter kunnen en waarbij een blockchain van toegevoegde waarde is en wees daar ook kritisch op. Lees hier meer erover.

8. Weet hoe je moet beginnen?

Ja: Dan hoeven we niets meer te vertellen. Succes!

Nee: Ga een keer zitten met je developer of met je IT-afdeling en bespreek wat mogelijk is. Met de software van de Bitcoin kan je al heel snel eigen toepassingen ontwikkelen. Of kijk eens bij de online projecten Ethereum en Blockstream. Zij zijn bezig om goede standalone blockchains te ontwikkelen. Een goede programmeur kan in principe binnen een paar weken aanpassingen aan een blockchain-database doen.

*) Dit artikel werd geschreven met input van Rutger van Zuidam, IntoBitcoin en werd eerder gepubliceerd in het februarinummer van Emerce magazine (#146).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond