‘Mobiel verdient responsive videoformaat’

Is het niet raar dat praktisch alle websites responsive zijn, maar video er nog altijd in één formaat is? Sjoerd Bleumink van de startup Crop.video vindt van wel. Samen met Bart Römgens ontwikkelde hij in ieder geval software die ervoor zorgt dat horizontale – landscape – video’s worden geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. 

Met name socialmedia- en contentmanagers zijn gebaat bij de slimme techniek. Dat vertelt voormalig video-editor Bleumink op Digital Marketing Live!Zij krijgen hun video’s vak aangeleverd van een editor of reclamebureau. Als ze die beelden vervolgens online willen inzetten voor het bereiken van mobiele gebruikers stuiten ze op een probleem. De beelden zijn namelijk geschoten voor desktopgebruikers – in landscapemodus dus. Omdat ze de video niet zomaar kunnen bijsnijden (dan valt mogelijk het hoofdonderwerp buiten beeld) zijn ze genoodzaakt om hun duurbetaalde bureau weer in te schakelen. Met deze software is dat niet meer nodig, beloven de makers van de tool.

Crop.video maakt landscape video’s geschikt voor mobiele schermen en social media. Zo creëert het uit een horizontale variant een verticale versie. Of maakt het er een vierkant van voor de tijdlijn van bijvoorbeeld Facebook. De ronde beelden die met Snapchats Spectacles zijn geschoten worden bijgeschaafd voor andere kanalen.

Neem bijvoorbeeld onderstaand video-interview als voorbeeld. Daarin staat de geïnterviewde net iets rechts van het midden. ‘Crop’ je de video dan valt een belangrijk deel van het shot dus buiten beeld. ‘Onze slimme technologie maakt gebruik van een techniek voor gezichts- en objectherkenning. Het hakt de video weer in allemaal losse shots en bekijkt per shot waar het onderwerp staat. De tool doet wat suggesties voor een waarschijnlijk juiste uitsnede. En om het social-proof te maken zijn er direct ondertitels toe.’

Bleumink heeft een droom: dat op een dag alle videospelers responsive zijn. ‘Het is raar dat alle websites responsive zijn, maar er voor video slechts één formaat is. We hebben zelf al onze eigen responsive speler gemaakt. Maar Facebook heeft een eigen speler, de iPhone ook. We moeten al die partijen meekrijgen. We willen dat ieder device optimaal wordt gebruikt.’

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug