-

Vier videotrends, veroorzaakt door de smartphone

Sluit je ogen en stel je voor dat je door een drukke winkelstraat wandelt. Grote kans dat je veel mensen met gebogen hoofd ziet lopen, starend naar hun smartphone die verticaal wordt vastgehouden. Toch wordt de meeste online videocontent nog steeds geproduceerd voor horizontaal gebruik. Door de komst van de smartphone moeten marketeers echter rekening houden met een andere manier van het benaderen van de ontvanger, zoals het inspelen op deze verticale trend.

Lees verder voor meer ontwikkelingen en andere manieren waarop de smartphone video heeft veranderd.

  1. Verticaal is het nieuwe horizontaal

Door de explosieve groei in de consumptie (en productie) van video via smartphones, wordt verticaal de nieuwe standaard. Smartphone-gebruikers houden 94 procent van de tijd hun telefoon verticaal, ook als ze een video starten. Toch kiezen marketeers bij voorkeur voor een horizontale video, simpelweg omdat dit soort video meer weergaveperspectief biedt. Weinig gebruikers nemen echter de moeite om hun mobiele device een kwartslag te draaien, waardoor de traditionele horizontale video resulteert in een klein beeld omrand door brede zwarte balken.

Waar je vijf jaar geleden nog werd uitgelachen wanneer je verticaal filmde, wordt dit nu meer en meer geaccepteerd. Dit is onder andere te danken aan Snapchat, hét platform voor vertical video met meer dan twee miljoen dagelijkse gebruikers in Nederland. Maar ook Facebook en YouTube ondersteunen inmiddels ook dit populaire formaat. Veel bedrijven kiezen er daarom voor om al hun video’s zowel horizontaal als verticaal op te nemen.

Het voordeel van de verticale video is dat het volledige scherm wordt benut en gebruikers hun device niet meer hoeven te draaien, waardoor de kijker vanaf het begin de volledige aandacht heeft. De kans is groter dat een video volledig wordt afgespeeld wanneer het zo laagdrempelig mogelijk en dus in verticaal formaat wordt aangeboden. Consumenten verwachten namelijk dat, wanneer ze mobiele sites en social media gebruiken, de ervaring naadloos is en het beeld zich aan hén aanpast. Je kunt het lui noemen, maar wanneer je wil dat je online campagne een succes is, is het verstandig (ook) in te zetten op vertical video voor mobile devices.

Een voorbeeldje van eigen bodem: ING haakte in op deze hype met een reclame over mobiel gebruik.

  1. De stille revolutie

De hoeveelheid tijd die we besteden aan het kijken van online video is, mede door de komst van mobiel, met twintig procent gestegen ten opzichte van 2016. We nemen onze smartphone dan ook overal mee naartoe en bekijken video’s in de trein, in de wachtkamer bij de tandarts en ook op het werk. Aangezien je niet altijd wilt dat de wereld om je heen hiervan meegeniet, worden video’s vaak zonder geluid afgespeeld. Dat doet denken aan de stille film, waarin de boodschap wordt overgebracht door middel van gebaren, mime en tekst. Wanneer je tegenwoordig door je social media feed scrollt, zijn we eigenlijk teruggegaan naar de Laurel and Hardy-tijd.

Aangezien de meeste video-advertenties zonder geluid worden afgespeeld, moet de boodschap vooral visueel worden overgebracht. Voor 85 procent van de Facebookvideo’s geldt namelijk dat ze (automatisch) zonder geluid worden afgespeeld. Wanneer je er even bij stilstaat, lijkt het wel alsof socialmediaplatformen marketeers ertoe dwingen om hun creativiteit te gebruiken om ervoor te zorgen dat de aandacht wordt vastgehouden. Dit geldt niet alleen voor de uitdaging die wordt ondervonden door de geluidloze video’s op Facebook, maar ook het Twitter-limiet van 140 tekens en de beperkte opnametijd van Snapchat, waardoor je snel tot je punt moet komen.

Het wordt dus tijd om nog creatiever te worden. Vooral bij het gebruik van video voor advertenties en producten zullen adverteerders hun strategie moeten heroverwegen. Zo is volgens Facebook 41 procent van de advertenties waardeloos zonder geluid. Marketeers moeten dit in hun achterhoofd houden wanneer ze hun video’s laten maken en ervoor zorgen dat de beelden voor zich spreken zodat de kijker nog steeds de boodschap ontvangt, zonder dat het geluid aan hoeft te staan. Bedrijven kunnen hier ook op inspelen door gebruik te maken van bijschriften, creatieve tekstoverlay of zelfs ondertiteling in hun video’s. Door de komst van mobile is een andere manier van video’s maken noodzakelijk.

Bekijk hier de video: Tech insider

  1. De draagbare chef-kok

Video is het ideale middel om niet alleen te overtuigen, maar ook te inspireren én te informeren. Of het nu een make-up tutorial is of uitleg over het in elkaar zetten van een bouwpakket; how-to-video’s hebben online een centrale plek ingenomen. We zijn terechtgekomen in het ‘zoeken, kijken en leren’-tijdperk en dat speelt zich vooral af op mobile devices. Wanneer mensen op zoek gaan naar instructievideo’s, ligt er vaak een probleem aan ten grondslag: je weet niet wat je moet koken en hoe dat moet of hoe je je hardware moet herstarten. In het geval van kookvideo’s wordt de computer niet meegesleept naar de keuken, maar wordt een mobiel device als keukenhulpje op het aanrecht gezet. Is het internet uitgevallen en moet de router herstart worden maar heb je geen idee hoe dat moet? Dan neem je je smartphone met 4G mee naar de meterkast en volg je braaf de stappen die de monteur je uitlegt in de instructievideo.

Door de opkomst van mobile, hebben instructievideo’s een boost gekregen. Denk aan de Tasty-video’s van BuzzFeed, die 500 miljoen personen per maand bereiken, waarvan het merendeel via mobiele devices wordt bekeken.

Bekijk hier de video van Tasty 

  1. FOMO verdwijnt door live video

Live video op de desktop heeft, op webinars na, niet de populariteit gekend die was verwacht. Dankzij mobile devices, die je altijd bij de hand hebt, wordt live-video nieuw leven ingeblazen. Door de dalende kosten van snel internet en de verbetering van batterijduur, wordt er steeds langer naar online video gekeken via mobiele devices. Socialmediagebruikers vragen steeds meer om ‘in-the-moment’ inhoud, waardoor ze mee kunnen kijken bij een gebeurtenis waar ze niet bij aanwezig zijn. Zo worden talloze events via livestream aangeboden en zijn concerten als Armin Only realtime te volgen, ook wanneer je geen tickets hebt weten te bemachtigen en onderweg bent of lekker op de bank zit. Deze livestreams zijn een oplossing voor de ‘fear of missing out’ (kortweg FOMO), omdat gebeurtenissen altijd en overal te volgen zijn. Denk aan de spannende wedstrijd van Ajax en de halve finale van het Eurovisiesongfestival die tegelijkertijd plaatsvonden; de smartphone dient als een tweede scherm om beide programma’s te kunnen volgen.

Niet alleen het consumeren van live-video zit in de lift door het gebruik van mobiele devices, maar ook het maken van live-video’s wordt er veel makkelijker door. Door apps als Snapchat, Instagram Stories en Facebook Live delen steeds meer mensen en bedrijven om hun activiteiten online met volgers en vrienden. Bij mobile video streaming worden audio en video live geproduceerd via een mobile device en tegelijkertijd gedeeld met het publiek. Deze manier van live streaming zorgt er ook voor dat er meer interactie kan plaatsvinden en kijkers de gebeurtenissen zelfs kunnen sturen. Door het plaatsen van emoji’s en het stellen van vragen staat de kijker in direct contact met de zender waardoor het voor de zender alleen nog maar makkelijker wordt om direct in te spelen op de wensen van degene die bereikt wordt.

De grootste uitdaging bij al deze ontwikkelingen is dat de videocontent waardevol moet zijn zodat het iets toevoegt aan de kijkervaring. Mensen leggen immers niet zomaar alles aan de kant om bijvoorbeeld je live content (al dan niet verticaal) te bekijken. Het is daarom belangrijk om je doelgroep heel goed te kennen en te onthouden dat het maken van mobielvriendelijke videocontent niet een doel maar een middel is om kijkers nog meer te betrekken bij je merk of product.

Deel dit bericht

1 Reactie

Annelotte Verhaagen - Filmenmetjesmartphone.nl

Wat leuk om te lezen en ja het klopt! In mijn trainingen (Beter) Filmen met je Smartphone was ik tot een jaar geleden nog erg streng over het verticaal filmen – toen viel je met je video content immers nog onmiddellijk door de mand met een verticaal filmpje. Nu ben ik veel genuanceerder en is mijn doel om deelnemers bewust te maken van de stijl die ze hanteren en het doel dat daarmee gediend wordt. Geweldig om zo in te kunnen spelen op de ontwikkelingen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond